Barroso: Ukrajinci pokazuju da emotivno i politički pripadaju EU

tačno.net
Autor/ica 3.3.2014. u 12:53

Barroso: Ukrajinci pokazuju da emotivno i politički pripadaju EU

Predsjednik Evropske komisije Barroso kazao da EU treba podržati suverenitet Ukrajine

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso kazao je da Evropska unija (EU) treba podržati suverenitet Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

On se obratio prisutnima na konferenciji u Berlinu na temu “Novi duh za Evropu“, koja spaja kulturni i politički svijet Evrope.

Ističući da Ukrajinci već nekoliko mjeseci protestuju sa zastavama EU u rukama, Barroso je rekao da građani Ukrajine, ne samo u prijestolnici Kijevu već i u drugim dijelovima, gaje nadu da će jednog dana postati dio EU.

“Ukrajinci pokazuju da emotivno i politički pripadaju EU“, rekao je Barroso.

“Kao EU, trebamo podržati suverenitet Ukrajine. Trebamo nastaviti da nudimo Ukrajini perspektive u ekonomskim i političkim integracijama, te na taj način pokazati da imaju evropsku perspektivu“, nastavio je on.

Predsjednik Evropske komisije istakao je da je EU puno jača danas u odnosu na ranije, dodavši da evropski političari moraju preuzeti na sebe više odgovornosti kako bi projekat EU nastavio sa uspjesima.

On je podsjetio da su temelji EU mir, sloboda i poštovanje, te upozorio na moguće neprijateljsko, rasističko i populističko ponašanje prije izbora Evropskog parlamenta.

tačno.net
Autor/ica 3.3.2014. u 12:53