Aviokompanije u Kini i Etiopiji prizemljile sve avione ‘Boing 737 Maks 8’

tačno.net
Autor/ica 11.3.2019. u 09:07

Aviokompanije u Kini i Etiopiji prizemljile sve avione ‘Boing 737 Maks 8’

Foto: Tiksa Negeri (Reuters)

Kineska agencija za regulisanje avionskog saobraćaja (CAAC) saopštila je danas da je naložila prizemljenje oko 100 letelica “boing 737 MAKS 8”, što je više od četvrtine globalne flote ovog tipa aviona nakon teške nesreće u Etiopiji.

Avio-kompanija “Etiopijan erlajns”, čiji je avion pao, takođe je prizemljila svoje avione istog tipa.

U saopštenju CAAC-a navodi se da do večeras u 18 časova svi avioni ovog tipa moraju biti prizemljeni, kao i da će obavestiti sve avionske kompanije kada mogu da nastave sa letovima “boinga”.

CAAC je naredbu o prizemljenju aviona izrekla sa najavama da će obustava letenja trajati devet sati.

Mera je, kako navode, preduzeta iz sigurnosnih razloga, budući da se jedan od aviona srušio pod istim okolnostima 29. decembra u blizini obale Indonezije, pri čemu su stradali svi putnici i članovi posade.

U saopštenju se navodi i da će nakon konsultacija sa američkom Federalnom upravom za vazdušni saobraćaj javnost biti obaveštena o dodatnim merama.

Svi putnici i članovi posade, njih 157, poginuli su u nedelju u Etiopiji kada se avion kompanije Etiopijan erlajns srušio malo posle poletanja sa aerodroma u Adis Abebi, saopštila je aviokompanija. Kompanija je navela da se u avionu Boeing 737 nalazilo 149 putnika i osam članova posade.

Među putnicima iz više od 30 zemalja bio je i jedan državljanin Srbije, saopšteno je iz avio-kompanije.

Avion je poleteo u 8.38 po lokalnom vremenu sa međunarodnog aerodroma u Adis Abebi i šest minuta kasnije je izgubio kontakt sa kontrolom leta. Srušio se nedaleko od mesta Bišoftu, koje je udaljeno pedesetak kilometara južno od Adis Abebe. Uzroci nesreće još nisu poznati.

RSE

tačno.net
Autor/ica 11.3.2019. u 09:07