Australci podigli razinu uzbune zbog moguće terorističke prijetnje

tačno.net
Autor/ica 12.9.2014. u 09:27

Australci podigli razinu uzbune zbog moguće terorističke prijetnje

“Službe sigurnosti i tajne službe evidentirale su sve veći broj Australaca koji djeluju unutar terorističkih grupa poput Islamske države, Džabhad al Nosre ili Al Kaide. Prijetnja koju oni predstavljaju povećana je još prije godinu dana”, objavili su u priopćenju premijer Tony Abbott i državni odvjetnik George Brandis

Australija koja se zajedno s Amerikancima bori protiv pripadnika Islamske države u petak je podigla razinu uzbune zbog potencijalne terorističke prijetnje što je predstavljaju australski državljani koji su se vratili iz borbi u Iraku i u Siriji.

Samo mjesec dana nakon Londona i prvi put od 2003., službena Canberra podigla je razinu uzbune sa srednjeg na visoki stupanj što znači da je, iako ne mora nužno biti neizbježan, “teroristički napad moguć”. Najviši stupanj uzbune izdaje se u slučaju neizbježnog ili realiziranog terorističkog napada.

“Službe sigurnosti i tajne službe evidentirale su sve veći broj Australaca koji djeluju unutar terorističkih grupa poput Islamske države, Džabhad al Nosre ili Al Kaide. Prijetnja koju oni predstavljaju povećana je još prije godinu dana”, objavili su u priopćenju premijer Tony Abbott i državni odvjetnik George Brandis.

Dvije godine nakon što je u Brisbaneu organizirana policijska potraga i pošto su uhićena dvojica muškaraca osumnjičena da rade za džihadiste, odluka o podizanju razine uzbune ne temelji se na “saznanju o specifičnom planu napada već na nizu elemenata koji ukazuju na povećanu mogućnost realizacije terorističkih napada u Australiji”, stoji u priopćenju.

To konkretno znači da će sigurnost biti povećana u zračnim lukama, pomorskim lukama, vojnim bazama, u području oko vladinih zgrada i na mjestima na kojima se budu odvijali veliki javni događaji, kazao je Abbot na konferenciji za novinare.

AFP prenosi podatak prema kojemu se šezdesetak australskih državljana bori među džihadistima u Iraku i u Siriji, a stotinjak ih iz Australije aktivno podupire sunitske radikalne pokrete.

novislit.hr

tačno.net
Autor/ica 12.9.2014. u 09:27