Assange Obaminu reformu nazvao Snowdenovom pobjedom

tačno.net
Autor/ica 11.8.2013. u 13:04

Assange Obaminu reformu nazvao Snowdenovom pobjedom

Osnivač WikiLeaksa Juliana Assange nazvao je najavu predsjednika SAD-a Baracka Obame da će ograničiti vladin program nadzora komunikacija određenim oblikom pobjede bivšeg suradnika američke obavještajne agencije Edwarda Snowdena.

‘Danas je predsjednik Sjedinjenih Država osnažio ulogu zviždača Edwarda Snowdena najavivši plan reformi američkog programa globalnog nadzora’, rekao je Assange u izjavi glede Obamine najave od petka.

‘Danas su Snowden i njegovi mnogobrojni podržavatelji izvojevali neki oblik pobjede’, rekao je Assange u izjavi koju je subotu objavio na stranicama WikiLeaksa.

‘Kako je Snowden ustvrdio njegova je najveća zabrinutost bila da ‘zviždi’ a da se ništa ne dogodi. No reforme dobivaju oblik i zato predsjednik i narod Sjedinjenih Država i ljudi u svijetu Edwardu Snowdenu duguju zahvalnost’.

Assange koji se nalazi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu više od godine dana iz straha od izručenja SAD-u zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata, odbacio je Obamine tvrdnje da su njegove reforme bile planirane prije Snowdenovih otkrića aktivnosti nadzora koje provodi SAD.

‘Jednostavna je činjenica da bez Snowdenovih objava nitko ne bi znao za programe i ne bi bilo nikakvih reformi’, rekao je. Assange je optužio vladu SAD-a za ‘zaprepašćujuće’ licemjerje u odnosu spram Snowdena dok daje azil tisućama disidenata, zviždača i političkih izbjeglica iz zemalja poput Rusije i Venezuele.

tportal

tačno.net
Autor/ica 11.8.2013. u 13:04