Apel pisaca i intelektualaca za migrante

tačno.net
Autor/ica 20.5.2018. u 09:18

Apel pisaca i intelektualaca za migrante

Kroz priče, istorijska dela ili crteže, pesme i manifeste trideset pisaca i intelektualca iz Francuske, Italije i s Mauricijusa uputili su poziv za bratstvo i stali na stranu migranata u knjizi objavljenoj u okviru festivala “Iznenađujući putnici” (Etonnants Voyageurs) u San Malou, na zapadu Francuske, prenosi Beta.

Francuski Nobelovac Žan-Mari Le Klezio izneo je razmišljanja o svom detinjstvu provedenom u skrivanju s porodicom u jednom selu na jugoistoku Francuske da bi izbegli deportaciju u nacističke logore.

Italijanski pisac Klaudio Magris smatra sa svoje strane da svet upravo gubi četvrti svetski rat protiv samog sebe, i da Evropa ide pogrešnim putem zato što se jedinstveno ne suočava sa situacijom s migrantima, umesto što dozvoljava da njom upravlja svaka evropska zemlja pojedinačno.

Francuski istoričar Paskal Blanšar izrazio je iznenađenje kada je slučajno otkrio tokom puta u SAD operaciju Vetbak pod predsedništvom Dvajta Ajzenhauera (1953-1961) koja se završila proterivanjem ili odlaskom pod pritiskom miliona Meksikanaca.

Operacija liči na izraženu volju aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa da protera ilegalne Meksikance i izgradi zid na granici s Meksikom.

Mirej Delmas-Marti, profesorka na Kolež de Frans, predstavila je manifest za smirenu globalizaciju. Ona želi da 70. godišnjicu objavljivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima njeni potpisnici iskoriste tu priliku da daju pravnu snagu principu univerzalnog prihvata i organizuju svetsko upravljanje kretanjima ljudi.

Među onim koji su dali doprinos su Ananda Devi sa Mauricijusa, bivša francuska ministarka pravde Kristijan Tobira i francuski pisac Loran Gode, autor “Eldorda”, romana o afričkim migrantima koji su stigli na italijansko ostrvo Lampeduza.

Knjiga “Usudimo se za bratstvo” (Osns la fraternite) objavljena je u izdanju “Filip Rej”, a njen jeurednik Mišel Le Brija, osnivač manifestacije “Etonnants Voyageurs” koja je danas otvorena u San Malou, i dobitnika nagrade Gonkur Patrika Šamouazoa.

Francuska skupština je 23. aprila usvojila u prvom čitanju sporan nacrt zakona o azilu i imigraciji, kojim se predvidja skraćenje zahteva za azil na šest meseci i predvidja da se udvostruči na 90 dana maksimalno zadržavanje. ;

Tekst zakona treba da signe na raspravu u Senat u junu.

RSE

tačno.net
Autor/ica 20.5.2018. u 09:18