Andrej Babiš demantovao da Češka prima izbeglice iz Nemačke

tačno.net
Autor/ica 1.7.2018. u 09:57

Andrej Babiš demantovao da Češka prima izbeglice iz Nemačke

Foto: Martin Divisek/ (EPA-EFE)

Češki premijer Andrej Babiš kategorično je demantovao da je Češka među 14 zemalja koje su obećale Nemačkoj i kancelarki Angeli Merkel da će primati izbeglice koje su azil zatražile u nekoj drugoj zemlji.

Češki mediji su preneli da je nemačka novinska agencija DPA objavila je da je 14 zemalja Evropske unije, među njima i neke najžešće protivnice prihvatanja izbeglica – Češka, Poljska i Mađarska, obećalo kancelarki Merkel da će s Nemačkom potpisati sporazume o vraćanju migranata koji su prvo zatražili azil u nekoj drugoj zemlji.

“Nikakvi razgovori Češke i Nemačke o tome nisu održani, a moja vlada i ne planira da se uključi u sporazum koji bi značio sistematsko prihvatanje ilegalnih migranata. Smatram da su to vesti koje šire paniku i potpuna su besmislica”, kazao je Babiš, javljaju češki mediji, prenosi Beta.

On je ironično prokomentarisao da je do sada mislio da postoje samo “ruske lažne vesti”, a da izgleda ima i “nemačkih lažnih vesti”.

“Nikakve pregovore ne planiramo. Nema razloga da o tome razgovaramo. Iz principa to odbijamo, takav dogovor ne bismo potpisali ni da nam se (Nemačka) obratila, a nije”, rekao je Babiš, a preneo češki javni radio Radiožurnal.

Posle dogovora i kompromisa o migracijama na samitu EU u petak, češki premijer Andrej Babiš i poljski premijer Mateuš Moravjecki naglasili su da nema potrebe da njihove zemlje dobrovoljno prihvataju izbeglice i iskažu takvu solidarnost sa zemljama najviše pogođenim talasom migracije.

Slovački premijer Peter Pelegrini jedini je posle samita u Briselu izrazio spremnost da njegova zemlja primi izvestan, manji broj izbeglica – 1.200, ali isključivo na bilateralnoj osnovi i privremeno, kao što je Slovačka pomagala Austriji od izbijanja krize 2015. godine do sada. Deo migranata koji su u Austriji zatražili azil, na rešenje su čekali u slovačkom centru Gapčikovo.

“Kada je reč o dobrovoljnim kvotama, biću oprezan. Slovačka ima na raspolaganju kapacitete u centrima gde može privremeno da smesti migrante. Ponudio sam naše kapacitete za 1.200 ljudi austrijskom kolegi i drugim susednim zemljama, ali samo u slučaju da ne mogu da izađu na kraj s krizom. Radilo bi se o privremenom smeštaju u Slovačkoj. To je za sada sve što smo spremni da uradimo”, kazao je Pelegrini, prenosi slovački “Denjik”.

RSE

tačno.net
Autor/ica 1.7.2018. u 09:57