Američka predizborna kampanja: Šta će se desiti ako pobijedi Trump? Ništa.

Ešref Zaimbegović
Autor/ica 29.7.2016. u 18:18

Američka predizborna kampanja: Šta će se desiti ako pobijedi Trump? Ništa.

Foto: Reuters

Komentira: Roland Nelles

Uredio: Ešref Zaimbegović

Hillary Clinton bi sigurno bila bolja predsjednica jer njen rival osim praznih obećanja ne nudi ništa. Kao predsjednik SAD Donald Trump bi veoma brzo bio gubitnik.

Jeste li se zasitili Donalda Trumpa? Njegovog sveznanja, njegove čežnje za pažnjom i provokacijom?

Jedina koja Trumpa još može spriječiti je Hillary Clinton. Ona radi mnogo toga ispravno što je opet dokazala i svojim jakim govorom na stranačkom zasjedanju u Filadelfiji. Ona bi sa svojim iskustvom jasno bila bolji predsjednik, ona ima bolju agendu. Inscenirala je perfektnu stranačku konvenciju. Ona nudi jasan protumodel Trumpu: socijalan, otvoren prema svijetu, demokratski. Clintonova ima dobre šanse da postane prva žena predsjednik  SAD.

Međutim šta ako sve to na kraju ne bude dovoljno? Šta će se desiti ako Trump postane predsjednik?

Naravno da postoji i “Doomsday scenario” (Domsday je protivnik Supermena prim.prev.). Prema jednoj prognozi Trump će izazvati konflikte i ratove na polovini zemaljske kugle i uspostaviti jednu vrstu autokratije ala Vladimir Putin. To doduše jeste moguće ali nije vrlo vjerovatno.

Realniji bi bio scenario blokade: Trump bi bio predsjednik političkog zastoja. On bi se svađao sa svima, i dalje bi dijelio zemlju i svijet i ne bi donieo nikakav napredak. Amerika i mi svi izgubili bi smo četiri dragocjene godine, gorući problemi bi ostali neriješeni. To čini Trumpa opasnim. Jer svijet ne može sebi dozvoliti nikakav zastoj.

Trump obećava “Overnight Solutions”, kako Amerikanci nazivaju rješenje nađeno preko noći. Međutim, to ne postoji. Posebno ne u jednom visoko kompleksnom, povezanom svijetu. Klimatske promjene, problemi globalizacije, sukob siromašnih i bogatih, rasizam u SAD, to su gigantske teme koje neće jednostavno nestati jer to želi Donald Trump. Na to je u Filadelfiji sa pravom ukazao i Barack Obama. On to mora znati.

Politički profesionalci će pobjediti amatere

Predsjednik SAD-a je moćan ali ne i svemoćan. Dobiti izbore je jedna stvar a uspješno vladati nešto sasvim drugo. Politički amater Trump bi se u političkoj svakodnevnici na domaćem terenu i internacionalno sukobio sa falangom tvrdokornih političkih profesionalaca koji se za razliku od njegovih birača ne daju zastrašiti sa nekoliko jakih riječi i prijetnji. Oni imaju kontra prijetnje i sa zadovoljstvom će ga rušiti.

Trump želi sa Kinezima dogovarati novi ugovor o trgovini? On želi da NATO-patneri izdvajaju više novca za vojsku? On želi da sa nekom koalicijom razbije Islamsku državu jednim potezom? On želi da Meksiko plati izgradnju ograde prema SAD-u? Tu se može samo reći: želimo vam puno zabave.

U unutrašnjoj politici je to isto: Kongres, Vrhovni sud, to su veoma jake, samouvjerene institucije na koje bi on imao ograničeni uticaj. Ako se Trump iz osnova ne promijeni i ne ostvari više saradnje sa svojim protivnicima on svoju političku agendu neće moći nikako ili će je realizovati samo puževim tempom. Ako misli da bi mogao raditi mimo zakona prijetio bi  mu “impeachment”, smjena sa položaja. Diktaturu Trump ne može uspostaviti jer je američka demokratija za to prejaka – i za to ovaj čovjek ima previše protivnika.

Da li Amerika to želi?

Tako bi Trumpova velika obećanja o vraćanju deset miliona ilegalnih migranata vrlo brzo mogla zaglaviti u nepreglednom žbunju senatskih saslušanja i dugotrajnih pravnih diskusija. Američka politika bi bila – kao sada u doba predizborne kampanje – samo beskonačno nastavljanje obostranog okrivljavanja, neprijateljstva i zatrovanih Twiter poruka. Trumpov nasljednik ili nasljednica morali bi tada raščistiti haos koji je on napravio.

Da li to Amerika stvarno želi? Naravno da bi svaki razuman čovjek morao željeti da Hillary Clinton dobije izbore 8. novembra. To je “imperativ”, kako je to u Filadelfiji uvjerljivo rekao biznismen Michael Bloomberg.

spiegel.de

Ešref Zaimbegović
Autor/ica 29.7.2016. u 18:18