Afganistanski guverner ubijen bombom u mikrofonu

tačno.net
Autor/ica 15.10.2013. u 09:02

Afganistanski guverner ubijen bombom u mikrofonu

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali se pretpostavlja da se radi o talibanskim pobunjenicima koji posljednjih deset godina vode napade na afganistansku vlast, snage reda i NATO

PULI ALAM –  Guverner afganistanske pokrajine Logar ubijen je u utorak u eksploziji bombe skrivene u mikrofonu, u trenutku kada je uzimao riječ u džamiji nakon molitve, objavile su mjesne vlasti.

“U utorak ujutro guverner Arsala Džamal se spremao održati govor nakon molitve kada ga je ubila bomba skrivena u mikrofonu. Osam ljudi je ranjeno”, rekao je glasnogovornik guvernera pokrajine koja graniči s Kabulom.

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali se pretpostavlja da se radi o talibanskim pobunjenicima koji posljednjih deset godina vode napade na afganistansku vlast, snage reda i NATO.

Talibani su prije koncentrirali napade na jugozapadu zemlje, ali unatrag nekoliko godina su ih pomaknuli prema sjeveru i glavnom gradu Kabulu, što izaziva strahovanja od novog građanskog rata nakon odlaska 87.000 vojnika NATO-a krajem 2014.

Sjedinjene Države trenutačno u Kabulu pregovaraju o zadržavanju ograničenih američkih snaga u zemlji nakon tog roka, ali dvije zemlje još nisu potpisale nikakav sporazum. Afganistanske snage pokušavaju pokrenuti dijalog s pobunjenicima kako bi stabilizirali zemlju nakon 2014.

novilist

tačno.net
Autor/ica 15.10.2013. u 09:02