Afganistan: Deseci mrtvih civila u napadu na autobus

Agencije
Autor/ica 31.7.2019. u 13:43

Afganistan: Deseci mrtvih civila u napadu na autobus

Foto: AFP

Za postavljanje bombe na koju je naletio autobus i pri čemu su poginula 32 putnika lokalne vlasti okrivljuju talibane.

Deseci putnika, uglavnom žena i djece, poginuli su na zapadu Afganistana kada je autobus kojim su putovali naletio na postavljenu bombu, potvrdili su lokalni dužnosnici.

“Putnički autobus koji je prometovao između Kandahara i Herata naletio je na bombu koju su na cestu postavili talibani. Tom prilikom najmanje 32 putnika je poginulo, a njih 17 je ranjeno”, potvrdio je glasnogovornik provincije Farah, Muhibullah Muhib.

Strahuje se da bi broj poginulih mogao biti i veći, jer su mnogi od ozlijeđenih u kritičnom stanju, prenosi AP.

Iako nitko još nije preuzeo odgovornost za napad, AP prenosi da su u regiji Farah vrlo aktivni talibani, te da koriste takve bombe, no meta su im uglavnom dužnosnici i pripadnici sigurnosnih snaga.

UN upozorio na zabrinjavajući broj žrtava
Eksplozija je uslijedila dan nakon što su Ujedinjeni narodi upozorili na veliki broj ubijenih i ranjenih civila tokom rata u Afganistanu, usprkos pokušajima da se okonča 18-godišnji sukob.

Svaka peta civilna žrtva u prvoj polovici godine stradala je od improviziranih eksplozivnih naprava, navodi se u izvješću UN-ove misije za Afganistan.

U Afganistanu svaki dan u borbama smrtno stradavaju deseci pripadnika afganistanskih sigurnosnih snaga i talibanskih pobunjenika dok se i dalje vode pregovori, javlja AFP.

Od početka godine više od 200.000 civila moralo je napustiti svoje domove.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor/ica 31.7.2019. u 13:43