Talibani spriječili djevojke da odu na školovanje u UAE

RSE
Autor/ica 25.8.2023. u 08:51

Talibani spriječili djevojke da odu na školovanje u UAE

foto: arhiva

Osnivač Al Habtur grupe sa sjedištem u Dubaiju kaže da su talibanske vlasti spriječile oko 100 žena da putuju u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), gdje je planirano da nastave sa univerzitetskim obrazovanjem.

Milijarder Khalaf Ahmad Al Habtoor rekao je u videu objavljenom na platformi društvenih medija X, ranije poznatoj kao Twitter, da je platio avion za let grupe u UAE ujutro 23. avgusta.

“Talibanska vlada odbila je da dozvoli djevojkama koje su dolazile na studije, stotinjak djevojaka koje sam ja sponzorisao nije moglo da se ukrca na avion, a već smo platili avion, ovdje smo sve za njih organizovali, smještaj, obrazovanje, prijevoz i niz drugih usluga s ciljem osiguravanja najveće udobnosti i sigurnosti za studentice. Naše težnje su slomljene”, rekao je u objavi.

Talibanska administracija, koja je preuzela vlast 2021. kada su međunarodne snage napustile Afganistan nakon dvije decenije angažmana, nije javno komentarisala situaciju, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Al Habtur je uz poruku objavio audio isječak jedne od afganistanskih studentica koja je rekla da ju je muški pratilac pratio tokom putovanja, ali jednom na aerodromu u Kabulu vlasti su zaustavile nju i ostale da se ukrcaju na let.

Proteklih mjeseci vlada pod vodstvom talibana pojačala je ograničenja protiv afganistanskih žena i djevojčica. Talibani su zabranili mnoge javne aktivnosti žena, uključujući pravo na nastavak školovanja nakon osnovne škole i zapošljavanje u državnoj službi i nevladinim organizacijama.

Zabihullah Mudžahid, glavni glasnogovornik talibana, rekao je da zabrana obrazovanja za afganistanske djevojčice starije od šestog razreda ostaje na snazi.

Talibani su takođe zabranili ženama upis na univerzitete i pristup mnogim javnim prostorima, uključujući parkove, javna kupatila i sportske klubove.

U julu je talibansko ministarstvo javnih poslova naredilo zatvaranje kozmetičkih i frizerskih salona u Afganistanu.

Međunarodne organizacije i organizacije za ljudska prava pozivaju talibane da prestanu s restrikcijama protiv žena.

RSE

RSE
Autor/ica 25.8.2023. u 08:51