Zašto propada sektor nekretnina u Nemačkoj?

 RSE
Autor/ica 14.8.2023. u 07:29

Zašto propada sektor nekretnina u Nemačkoj?

foto: arhiva

Nemačka je dugo imala koristi od ere jeftinog novca koji je podstakao decenijski bum nekretnina. Sada se ovaj sektor grca u problemima. Zašto?

Najskoriji pokazatelj da je sektor u krizi je i najveća nemačka grupacija za nekretnine “Vonovia” koja je zabeležila je gubitak od dve milijarde evra u drugom kvartalu godine, kao i otpise od više milijardi evra, dok su njene akcije ove godine pale skoro sedam posto.

Uz sve to, stagnirao je i rast radnih mesta za građevinske radnike.

Najveća nemačka grupacija nekretnina Vonovia je u gubitku dve milijarde evra u drugom kvartalu godine
Najveća nemačka grupacija nekretnina Vonovia je u gubitku dve milijarde evra u drugom kvartalu godine

Iako je sektor nekretnina oslabio i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Švedskoj, Nemačka je značajna jer je najveća evropska ekonomija i najveće tržište ulaganja u nekretnine na kontinentu.

Sektor nekretnina čini otprilike petinu ekonomske proizvodnje i jedno od deset radnih mesta, prema podacima Nemačke federacije nekretnina.

Koliko je problem zaista veliki?

Nova gradnja je u Nemačkoj tokom prve polovine godine pala 47 posto u poređenju sa prosekom u poslednje dve godine, a nove građevinske dozvole su pale za 27 posto tokom prvih pet meseci.

Cene stanova su pale u prvom tromesečju za 6,8 posto u odnosu na godinu ranije.

Ovo je najveći pad cena stanova u odnosu na isti kvartal prethodne godine od 2000. godine, kada je Federalni zavod za statistiku (Destatis) počeo da beleži ove podatke.

U septembru će podaci pokazati u kojoj meri se trend nastavlja i rasvetliti stanje građevinskih poslova.

“Trenutna kriza će se sigurno nastaviti još neko vreme”, rekao je Sven Karstensen (Carstensen), izvršni direktor konsultantske i analitičke firme za nekretnine “Bulviengese”.

Kako je došlo do pada?

Glavni faktor je bio iznenadni i brzi porast kamatnih stopa koje je nametnula Evropska centralna banka kako bi se suzbile najviše stope inflacije u decenijama.

Troškovi izgradnje su takođe porasli, a potražnja za kancelarijama i maloprodajnim prostorom je opala nakon pandemije. Rat u Ukrajini je takođe uvećao rizik na tržištu nekretnina u Nemačkoj za strane investitore.

“Ako ste investitor sa Bliskog istoka, čini se da je Nemačka prilično blizu Ukrajine. Oni kažu: ‘Želim da dodelim novac SAD i Aziji, a ne Nemačkoj'”, rekao je Florijan Švalm (Florian Schwalm), konsultant kompanije EY.

Kakav je uticaj na finansijski sektor?

Više kamatne stope bile su blagoslov za banke jer su im pomogle da ostvare velika povećanja prihoda od kamata. Međutim, i kreditiranje nekretnina je veliki deo njihovog poslovanja.

BaFin, nacionalni finansijski nadzornik, koji analizira bankarske kredite za stambene i poslovne nekretnine, u stanju je pripravnosti i kao najveći rizik vidi korekcije nekretnina.

Dojče banka, najveća banka u zemlji, racionalizuje svoje hipotekarne poslove u potezu koji će ukinuti stotine radnih mesta, a neki osiguravači, koji ulažu u imovinu u svojim ogromnim fondovima, su u procesu revalorizacije svojih portfelja.

Šta je sledeće za Nemačku?

Nemačka, čija je populacija nedavno porasla pošto milioni migranata i izbeglica iz Ukrajine hrle u zemlju, ima za cilj da izgradi 400.000 stanova godišnje, ali se bori sa svojim ciljevima.

Političari, ministarstva i industrija nekretnina sastaće se sa kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) 25. septembra kako bi pokušali da pronađu rešenja, a neki se već nadmeću sa predlozima za podmlađivanje sektora.

Prošle nedelje je nemačka ministarka stanovanja Klara Gejvic (Geywitz) pozvala na dodatne poreske olakšice za otpis troškova izgradnje novih stambenih zgrada.

Predsednik Nemačke imovinske federacije Andreas Matner (Mattner) vrši pritisak na vladu da privremeno suspenduje porez na promet nekretnina i zahteva kreditni program sa niskom kamatom za podršku novoj stambenoj zgradi.

Tim-Oliver Miler (Mueller), šef Nemačke federacije građevinske industrije, zalaže se za hitan paket mera koji bi uključivao prodaju javnog zemljišta po nižim cenama za iznajmljivanje.

RSE

 RSE
Autor/ica 14.8.2023. u 07:29