Počelo suđenje opozicionaru Kara-Murzi u Moskvi

RSE
Autor/ica 14.3.2023. u 08:16

Počelo suđenje opozicionaru Kara-Murzi u Moskvi

foto: ap

U Rusiji je u ponedeljak počelo suđenje zatvorenom opozicionom aktivisti Vladimiru Kara-Murzi, koji se suočava sa više od dve decenije zatvora po optužbama, uključujući izdaju, zbog kritike Kremlja.

Njegovo suđenje je poslednje u nizu slučajeva protiv opozicionih glasova u Rusiji u obračunu koji je intenziviran otkako je predsednik Vladimir Putin prošle godine rasporedio trupe u Ukrajini.

Kara-Murza (41) je optužen za veleizdaju, širenje “lažnih” informacija o ruskoj vojsci i povezanost sa “nepoželjnom organizacijom”.

Preti mu kazna do 25 godina zatvora, rekao je novinarima u ponedeljak, 13. marta, jedan od njegovih advokata Vadim Prohorov.

„Vratili smo se u staljinistička vremena. Na ogromne staljinističke kazne“, rekao je Prohorov posle saslušanja u ponedeljak, misleći na sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Sledeće ročište biće 16. marta, dodao je Prohorov, rekavši da “vlasti žele da sve reše brzinom svetlosti”.

Kara-Murza je uhapšen u aprilu prošle godine pod optužbom da je širio ono što vlasti smatraju „lažnim vestima“ o ruskoj vojsci.

U avgustu 2022, Kara-Murza je optužen da je povezan sa „nepoželjnom organizacijom“ zbog učešća na konferenciji podrške političkim zatvorenicima.

U oktobru je optužen za izdaju zbog kritika Moskve na tri javna događaja u inostranstvu, rekao je njegov advokat državnoj novinskoj agenciji TASS, ističući da komentari „ne predstavljaju nikakvu pretnju po zemlju“.

„Pravi ruski patriota, on je optužen za veleizdaju zbog svoje neumorne borbe za Rusiju bez Putina“, napisala je u ponedeljak njegova supruga Evgenija Kara-Murza na Tviteru.

Ruski državljanin po rođenju, Kara-Murza je dobio britansko državljanstvo nakon što se sa majkom preselio u Ujedinjeno Kraljevstvo kada je imao 15 godina.

Aktivista i novinar obrazovan na Zapadu bio je blizak saradnik opozicionog lidera Borisa Njemcova, koji je ubijen u blizini Kremlja 2015., i Mihaila Hodorkovskog, bivšeg oligarha koji je postao Putinov kritičar.

Kara-Murza kaže da je dva puta bio trovan – 2015. i 2017. godine – zbog svojih političkih aktivnosti, ali je nastavio da provodi duge periode u Rusiji.

U intervjuu za Agenciju Frans pres (AFP) u junu 2021, Kara-Murza je rekao da nema nameru da trajno napusti Rusiju.

“Nije postojao scenario po kojem se ne bih vratio. Mi smo ruski političari. Naše mesto je ovde kod kuće, u Rusiji”, rekao je on.

„Najveći poklon koji bismo mi koji se protivimo Vladimiru Putinu mogli dati Kremlju bio bi da odustanemo i pobegnemo“, dodao je Kara-Murza.

U oktobru 2022. godine, Kara-Murza je dobio nagradu za ljudska prava Vaclav Havel Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Rusija je dodala Kara-Murzu na svoju listu stranih agenata, etiketu koja podseća na žig “neprijatelja naroda” koji je korišćen u sovjetsko vreme za izolaciju disidenata, podseća AFP.

Moskva je pojačala napore za suzbijanje neslaganja od kad je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022.

Skoro svi najpoznatiji Putinovi politički protivnici su ili pobegli iz zemlje ili su u zatvoru.

Putinov najglasniji domaći kritičar Aleksej Navaljni trenutno služi devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za proneveru koje se smatra političkim.

Navaljni je 2020. preživeo skoro fatalno trovanje nervnim agensom sovjetske proizvodnje, za šta je optužio Kremlj.

Uhapšen je u januaru 2021. po povratku u Moskvu nakon što se lečio u Nemačkoj.

“Navaljni”, film koji istražuje trovanje zatvorenog disidenta, osvojio je u nedelju Oskara za najbolji dokumentarni film na ceremoniji dodele Oskara u Holivudu.

Još jedan istaknuti opozicioni političar Ilja Jašin osuđen je u decembru prošle godine na osam godina i šest meseci zatvora zbog svojih izjava o Ukrajini.

RSE

RSE
Autor/ica 14.3.2023. u 08:16