Nastavljeni protesti u Iranu

RSE
Autor/ica 16.10.2022. u 09:36

Nastavljeni protesti u Iranu

foto: društvene mreže

Demonstranti širom Irana nastavili su antivladine proteste, skandirajući na ulicama i na univerzitetima protiv klerikalnih lidera zemlje u besa zbog smrti Mahse Amini, preneo je Rojters navode aktivista.

Protesti su zahvatili Iran otkako je 22-godišnja Amini iz kurdskog regiona u toj zemlji umrla 16. septembra nakon što je privedena zbog “neprikladne odeće”.

Iranska vlada insistira na tome da Amini nije bila maltretirana u policijskom pritvoru, ali njena porodica kaže da je na njenom telu bilo modrica i drugih znakova premlaćivanja nakon što je privedena.

Ovi protesti predstavljaju jedan od najozbiljnijih izazova za Islamsku Republiku od revolucije 1979. godine.

Hidžab trese temelje Islamske Republike

Protesti su prerasli u štrajkove koji su zatvorili prodavnice i preduzeća, dotakli vitalni energetski sektor i inspirisali drska dela neslaganja protiv iranske verske vladavine.

Snimak koji je objavila norveška organizacija Iran Human Rights navodno prikazuje proteste u severoistočnom gradu Mašhadu, drugom po broju stanovnika iranskom gradu.

Video snimci koje je objavila grupa pokazuju štrajk vlasnika prodavnica u severozapadnom kurdskom gradu, Saqezu rodnom gradu Mahse Amini, kao i srednjoškolke koje skandiraju “Žena, život, sloboda” na ulicama Sanandaja, glavnog grada provincije Kurdistan.

Protesti su prijavljeni i u Isfahanu, u centralnom Iranu i na jugoistoku zemlje.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri video snimke.

Telefonske i internetske usluge u Iranu često su prekidane tokom prošlog meseca.

Grupe za ljudska prava navele su da je više od 200 ljudi ubijeno u gušenju širom zemlje, uključujući tinejdžerke čija je smrt postala vapaj za nove demonstracije koje zahtevaju pad Islamske Republike.

Iranska agencija za ljudska prava (HRANA) saopštila je da su od 17. septembra do 14. oktobra poginule 233 osobe, uključujući 32 maloletnika. Prethodno je organizacija Iran Human Rights sa sedištem u Oslu procenila da je ubijena 201 osoba.

Demonstranti su 15. oktobra pozvali na demonstracije u severozapadnom gradu Ardabilu zbog smrti Asre Panahi, tinejdžerke iz Azeri etničke manjine za koju aktivisti kažu da su je snage bezbednosti pretukle na smrt.

Zvaničnici su demantovali izveštaj, a novinske agencije bliske Revolucionarnoj gardi citirale su njenog ujaka da je srednjoškolka umrla od srčanog problema.

Video snimci koje je na društvenim mrežama postavio aktivistički veb-sajt 1500tasvir navodno prikazuju ulične proteste u Ardabilu, dok se na drugom video snimku na društvenim mrežama vidi kako se policija za nerede povlači od demonstranata koji su bacali kamenje.

Iran je za nasilje okrivio neprijatelje u zemlji i inostranstvu, uključujući naoružane separatiste i zapadne sile, optužujući ih za zaveru protiv Islamske Republike i negirajući da su bezbednosne snage ubile demonstrante.

U svom najstrožem upozorenju demonstrantima do sada, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei čiji su pad tražili mnogi demonstranti, rekao je 14. oktobra da se niko ne usuđuje da pomisli da može da iskoreni Islamsku Republiku.

Državna televizija je izvestila da je ubijeno najmanje 26 pripadnika snaga bezbednosti. Teheranski komandant snaga milicije koje su raspoređene protiv demonstranata rekao je da su ubijena njihova tri pripadnika, a 850 povređeno.

Iranski ministar spoljnih poslova razgovarao je 14. oktobra sa visokim diplomatom Evropske unije Žozepom Boreljom, koji je pozvao Teheran da zaustavi represiju nad demonstrantima.

U telefonskom razgovoru, Hosein Amirabdolahjan je rekao Borelju da Iran dozvoljava mirne proteste i da njegova vlada uživa podršku naroda, javili su državni mediji.

“Zbog toga preporučujemo da Evropljani gledaju na to pitanje sa realnim pristupom”, rekao je on.

Očekuje se da će nove sankcije EU za oko 15 Iranaca biti odobrene 17. oktobra, saopštile su diplomate.

Zamrzavanje imovine i zabrana putovanja će imati malo konkretnog uticaja na pojedince, ali diplomate kažu da je to poslalo političku poruku i pokazalo sve veću međunarodnu zabrinutost zbog gušenja demonstracija.

RSE

RSE
Autor/ica 16.10.2022. u 09:36