Objavljeno zašto je FBI upala u Trumpovu vilu i kakvi su povjerljivi dokumenti pronađeni

N.V
Autor/ica 27.8.2022. u 09:27

Objavljeno zašto je FBI upala u Trumpovu vilu i kakvi su povjerljivi dokumenti pronađeni

foto: screenshot

FBI je objavio razloge kojima opravdava pretragu imanja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Navodi se kako vjeruju da će u oduzetim predmetima pronaći “dokaze o opstrukciji pravde”.

Ministarstvo pravde SAD-a objavilo je u petak verziju izjave pod zakletvom koja je korištena da se opravda upad FBI-a na imanje gospodina Trampa u Mar-a-Lagu 8. augusta, ali je uveliko redigovana. Agent FBI-a koji je sastavio izjavu napisao je da imaju razlog vjerovati da će “dokazi, krijumčarena roba ili drugi predmeti koje Trump posjeduje” biti otkriveni.

“Također postoji razlog za vjerovanje da će u prostorijama biti pronađeni dokazi opstrukcije”, dodao je agent.

Iz objavljenog dokumenta vidi se da je do sad neviđena krivična istraga protiv bivšeg predsjednika počela nakon što je Nacionalni arhiv, koji vodi historijsku evidenciju Bijele kuće, identifikovao “mnogo” povjerljivih dosijea među 15 kutija koje su izvučene iz Mar-a-Laga u januaru ove godine. FBI-jev pregled tih materijala otkrio je 184 povjerljiva dokumenta, uključujući 25 označenih kao “strogo povjerljivo”.

Navodi se i kako je postojala osnovana sumnja da se na Trumpovom imanju u Floridi krije još tajnih dokumenata.

Šta sadrže pronađeni dokumenti

Povjerljivi dokumenti koje je Trump držao u Mar-a-Lagu vjerovatno sadrže neke od najstrože čuvanih tajni institucije američke nacionalne sigurnosti. U to su uključeni povjerljivi podaci Centralne obavještajne agencije (CIA) i Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Neki pronađeni zapisi imaju oznaku HCS, što se može odnositi na podatke o špijunima u stranim zemljama čiji bi životi bili ugroženi da im se otkrije identitet. Zatim su pronađeni dokumenti sa oznakom “Noforn” što znači da ne smiju biti pušteni stranim državljanima.

Neki pronađeni dokumenti su označeni kao FISA, što je referenca na prikupljanje obavještajnih podataka o osobama osumnjičenima za špijunažu ili terorizam.

Agenti su također pronašli zapise koji mogu sadržavati presretnute signale stranih komunikacija, kao i neke koji nisu namijenjeni dijeljenju bez odobrenja izvornog vlasnika.

Ovakav pronalazak razlog je da Trump bude otpužen za kršenje više saveznih zakona uključujući Zakon o špijunaži koji reguliše povjerljive informacije.

klix.ba

Tagovi:
N.V
Autor/ica 27.8.2022. u 09:27