Održana hitna sjednica Vijeća sigurnosti, SAD uvele sankcije

n1
Autor/ica 22.2.2022. u 08:46

Održana hitna sjednica Vijeća sigurnosti, SAD uvele sankcije

Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u ponedjeljak je donio odluku kojom se priznaje nezavisnost istočnih dijelova Ukrajine – Donjecke i Luganske Narodne Republike. Putin je također naredio vojsci da uđu u ove separatističke dijelove u okviru “mirovne misije”. Potez Moskve izazvao je žestoke reakcije zapadnih zemelja, ali i regije. Američki predsjednik Joe Biden uveo je sankcije DNR-u i LNR-u. Održana je sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u vezi sa krizom u Ukrajini.

“Predsjednik Rusije Vladimir Putin traži od Oružanih snaga Rusije da osiguraju mir. Veliki broj izbjeglica je u Rusiji, sa druge strane intezivno naoružavanje Ukrajine i to sve ne miriše na dobro”, ocijenio je Samardžija.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je sinoć odluku Rusije da prizna samoproglašene Donjecku Narodnu Republiku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR).

Stoltenberg je osudio odluku Rusije da prizna nezavisnost “ukrajinskih pobunjenih regiona”.

Stoltenberg je, nakon što je prethodno ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao ukaz o priznanju LNR-a i DNR-a, optužio Moskvu da nastavlja da potpiruje konflikt na istoku Ukrajine.

Rusija ne zatvara vrata “diplomatiji” u rješavanju krize u Ukrajini, ali će spriječiti “krvoproliće” u separatističkim teritorijama na istoku zemlje čiju je nezavisnost priznala, izjavio je noćas ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija.

“Ostajemo otvoreni za diplomatiju, za diplomatsko rješenje. Međutim, ne namjeravamo da dozvolimo krvoproliće u Donbasu”, rekao je ruski diplomata na hitnom sastanku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je u noćašnjem saopštenju da odluku Rusije da prizna nezavisnost ukrajinskih separatističkih teritorija smatra “kršenjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine” koje je “nespojivo s principima Povelje Ujedinjenih nacija”.

“Ujedinjene nacije, u skladu s rezolucijama Generalne skupštine, nastavljaju da u potpunosti podržavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica”, pručio je Guterres. Ruski predsjednik Vladimira Putina jučer je tokom obraćanja naciji i svijetu potpisao priznanje Donjecke i Luganske narodne republike, otcjepljenih dijelova Ukrajina i na taj način dodatno dolio ulje na vatru u krizi koja posljednjih sedmica potresa planetu. Sada već historijsko obraćanje jednog od najmoćnijih ljudi izgleda nije bilo uživo, kako se tvrdi iz zvaničnog Kremlja.

N1

n1
Autor/ica 22.2.2022. u 08:46