Tramp šalje pojačanje u Viskonsin, uhapšen osumnjičeni za ubistvo

RSE
Autor/ica 27.8.2020. u 09:00

Tramp šalje pojačanje u Viskonsin, uhapšen osumnjičeni za ubistvo

Sedamnaestogodišnji mladić, uhapšen je pod sumnjom za ubistvo nakon pucnjave u kojoj su, u utorak uveče, ubijene dve i ranjena jedna osoba – tokom protesta zbog ranjavanja Afroamerikanca Jacoba Blakea u gradu Kenoša u Viskonsinu, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Donald Trump kazao je da će savezne snage bezbednosti biti upućene u grad Kenoša u Viskonsinu, nakon nemira izazvanih pošto je policija upucala iz blizine 29-godišnjeg Afroamerikanca Jacoba Blakea u nedelju uveče dok je pokušavao ući u svoj automobil u kome su se nalazili i njegovi sinovi.

Najavljujući svoj potez u tvitu u sredu, Trump je naveo: “Nećemo se zalagati za pljačku, paljenje, nasilje i bezakonje na američkim ulicama. Moj tim je upravo telefonom kontaktirao guvernera Eversa koji je pristao da prihvati saveznu pomoć”.

Ubrzo nakon Trampovog tvita, guverner Viskonsina Toni Evers rekao je da je ovlastio 500 vojnika Nacionalne garde da podrže napore u sprovođenju zakona.

Gradonačelnik Kenoše John Antaramian rekao je novinarima u sredu: “Danas sam ovde u osnovi, kao prvo, da obavestim sve da ne planiramo da dopustimo da se ovo nasilje nastavi. Pod dva radićemo zajedno na rešavanju rasnih pitanja u našoj zajednici, i uspećemo u tome.”, prenosi BBC.

Protesti traju već nekoliko noći, a u utorak su dve osobe ubijene, a jedna povređena.

Jacob Blake se oporavlja u bolnici i svestan je, kažu članovi njegove porodice. Ali njegovi advokati navode da će biti potrebno “čudo” da ponovo hoda.

Blakeova porodica je u utorak pozvala na mirne demonstracije, osuđujuđi uništavanje grada prethodnih noći, uključujući paljenje zgrada i automobila.

Demonstranti su u utorak prekršili policijski sat koji je započeo u osam sati uveče po lokalnom vremenu te su se okupili ispred tamošnjeg suda. Bacali su boce s vodom te palili vatru, a dva su gradska vozila izgorela. Policija je odgovorila suzavcem i gumenim mecima.

Ranjavanje Jacoba Blakea najnoviji je u nizu slučajeva koji su privukli pažnju na policijsko postupanje prema Afroamerikancima i izazvao je ogorčenost u gradu Kenoši, 65 kilometara udaljenom od Milvokija.

Pucnjava se dogodila tri meseca nakon ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda 25. maja u Mineapolisu, kojem je policajac pritiskao kolenom grlo i tako ga usmrtio, izazvavši proteste širom zemlje protiv policijske brutalnosti i rasizma unutar američkog sistema.

RSE

RSE
Autor/ica 27.8.2020. u 09:00