Jak signal svijetu

Friederike Böge
Autor/ica 17.11.2019. u 10:57

Jak signal svijetu

Francuski predsjednik je na svojoj drugoj posjeti Kini nastupio i kao govornik Evrope i pohvalio Peking za njegovu ekološku politiku. Bio je nagrađen sa ugovorima u vrijednosti od 15 milijardi evra.

Piše: Friederike BögeFaz.net

Preveo i prilagodio: Ešref Zaimbegović

Kina i Francuska žele „svijetu poslati jak signal, podržavati multilateralnost i slobodnu trgovinu i izgraditi otvoreno svjetsko gospodarstvo“, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u srijedu na početku svoga susreta sa Emmanelom Macronom u Velikoj sali naroda u Pekingu.

Nakon toga obje strane su potpisale izjavu o namjerama u kojoj su Pariški dogovor o klimi označili kao „ireverzibilan“. Obzirom na američko istupanje iz dogovora Kina uživa ulogu velesile pune odgovornosti koja nasuprot Vašingtonu daje svoj doprinos u rješavanju globalnih problema. Francuski predsjednik je već u utorak za to pohvalio Peking: „Evropa i Kina su u poziciji da doprinesu razumnijem svjetskom poretku.“ Xi Ping se zahvalio Francuzu sa naznakom da je njegov govor na trgovinskom sajmu CIIE u Šangaju izazvao u Kini mnogo odjeka.

Za svoje diplomatske napore Macron je bio nagrađen sa zaključenim ugovorima u vrijednosti od 15 milijardi dolara u oblasti avio prevoza, energije i poljoprivrede. I predloženi trgovinski komesar EU Phil Hogan, koji se sa Macronom detaljno dogovorio, najavio je u srijedu dodatne rezultate: Pregovori o dogovoru o zaštiti geografskih oznaka proizvoda kao Minhensko pivo, Šampanjac ili Feta su okončani. To treba da važi za 100 kineskih i 100 evropskih proizvoda. O tome se pregovaralo više od osam godina.

Macronovo drugo kinesko putovanje bilo je u potpunosti u znaku napora za jedinstvenu politiku EU prema Kini. Kao počasni gost na trgovinskom sajmu CIIE on je u utorak u Šanghaju nastupio ne samo kao francuski predsjednik nego i kao Evropljanin. „Kina je prvorazredni kooperacioni partner Evrope ali i konkurent“, rekao je otprilike. Iz učtivosti nije upotrijebio riječi „sistemski rivali“ koje se kao treća oznaka nalaze u najnovijem papiru EU o strategiji prema Kini.

Da on ozbiljno misli sa zajedničkom evropskom politikom prema Kini pokazao je Francuz već u martu prilikom posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Francuskoj, kada je na sastanak pozvao i njemačku kancelarku i predsjednika EU komisije Jean-Claude Junckera. Na ovaj način, tako vjeruje Macron, mogla bi Evropa dobiti veću vagu nasuprot Kini. Radi se o tome da se Pekingu ne dopusti da Evropu razdjeli kako je Kina u formatu razgovora „17 plus 1“ već radila, tako što je razgovarala sa 17 centralno i istočnoevropskih država, među njima 12 članica EU.

EU se boji da će biti pregažena

Da sa jedinstvenom strategijom neće biti jednostavno jasno je pokazao govor grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa koji je govorio na trgovinskom sajmu odmah poslije Macrona. On se zahvalio Kini zato što Grčku „nije nikada napustila u teškim danima desetogodišnje krize“. To se odnosilo na investicije kineske državne brodarske kompanije Cosco u luku Pirej. One su primjer za to kako su kineska preduzeća „bila dovoljno hrabra da investiraju u Grčku u vrijeme kad je ona važila kao loša za investiranje“. On je mogao također reći: kada su evropski kreditori obilazili zemlju u velikom luku. Pirej ima potencijal, da sa pomoći Kine, „postane najveća luka Evrope“, rekao je grčki premijer.

Barem je kineska Komunistička omladinska liga pokazala u srijedu respekt prema naporima Macrona za jedinstvenu strategiju EU prema Kini. Novine ove lige označile su francuskog predsjedika kao „govornika Evrope“. Da li je i Xi njegovu poruku uzeo k znanju kao evropsku nije rečeno. Poznato je da kineski šef države malo šta može započeti sa EU jer tamo po njegovom shvatanju nema nikoga ko može donositi odluke.

Kao već kancelarka Angela Merkel u septembru tako je i Macron vršio pritisak na Xi Jinpinga za napredak u pregovorima o dogovoru o zaštiti investicija. EU nastoji da dogovor bude potpisan u septembru slijedeće godine na samitu Kina – EU u Lajpcigu – nakon više od osam godina pregovaranja. Žurba je povezana sa bojazni da bi Evropa u kinesko – američkom trgovinskom sporu mogla biti pregažena. Dalja važna tema sa evropskog stanovišta je jako ograničen pristup državnim tenderima za evropska preduzeća u Kini. Da bi se to promijenilo ima u EU razmišljanja da se na vlastitom tržištu naprave prepreke za kineska preduzeća. Zagovornik ovoga postupka je opet EU komesar Phil Hogan, koji u Šanghaju nastupa zajedno sa Macronom.

Macron se oslanja i na meku silu (Soft Power)

Kao znak dobre volje Peking je prošlog tjedna imenovao posebnog ambasadora za Evropu, nekadašnjeg ambasadora u Njemačkoj Wu Hongboa.

Međutim izgleda da žurba na kineskoj strani u pogledu dogovora o zaštiti investicija nije tako velika. Na to u svakom slučaju ukazuje šef evropske trgovinske komore u Kini, Jörg Wuttke.“Kina je izgleda totalno apsorbovana od SAD i stalno otkazuje sastanke sa Evropom“, rekao je on za „South China Morning Post“.

Macron i Xi Jinping se u međuvremenu trude da odnose njihovih zemalja pojačaju mekom silom. U utorak poslije podne Macron je otvorio na obali rijeke Huangpu u Šanghaju jedno odjelenje pariškog muzeja umjestnosti Centre Pompidou. On je taj projekat lično dogovorio sa kineskim šefom države prilikom svoje prve posjete Kini prošle godine. I  Xi Jinpingu je stalo da Kina bude shvačena kao velika nacija kulture. On je pozvao Macrona i njegovu suprugu na „veoma privatnu većeru“ u baštu Yu, dragulj kineske vrtne umjetnosti koju je založio jedan visoki činovnik dinastije Ming u 16. stoljeću za svoga oca.

Friederike Böge
Autor/ica 17.11.2019. u 10:57