Drama republikanaca

Britta Kollenbroich
Autor/ica 29.7.2017. u 13:11

Drama republikanaca

Godinama je republikance ujedinjavao jedan cilj: ukinuti Obamacare (Obamina zdravstvena reforma). Međutim pri glasanju tri senatora ponovo nisu dali svoj glas – zakon i dalje važi. Šta se dešava sa američkim konzervativcima?

Piše: Britta Kollenbroich

Foto:Getty Images Lisa Murkowski (lijevo) und Susan Collins (desno)

U 1.30 sati u petak ujutro drama republikanaca bila je očevidna. Sedam godina imali su jedan cilj pred očima, sa njim su pravili izbornu kampanju: ukinuti Obamacare. Međutim sa glasom John McCaina bilo je jasno da su svi pokušaji ubjeđivanja potpredsjednika Mike Pencea i konačno predsjednika Donalda Trumpa bili neuspješni. Republikanski senator glasao je sa Ne. Obamacare i dalje važi.

McCain je pored Susan Collins i Lise Murkowski treći odmetnik ove većeri čime je onemogućena većina glasova za konzervativce.Ovom odlukom u Senatu završava se tjedan bezbrojnih glasanja – i izgleda,bar za sada, nastojanje republikanaca da ukinu Obamacare i da je zamijene. Gorki poraz i za Trumpa i za partiju.

Iako je nastojanje da se pokopa Obamacare ujedinilo republikance i donijelo im glasove birača oni nisu uspjeli u proteklih sedam godina da izrade altenativu koju bi većina podržala. To leži u činjenici da su oni jedinstveni u odbijanju aktuelnog zdravstvenog sistema ali ne i u tome šta si umjesto toga predstavljaju. Konzervativnom tvrdolinijašu kao što je Ted Cruz iz Teksasa promjene u sistemu zdravstvene zaštine ne idu dovoljno daleko ali za umjerene republikance kao Collins i Murkowski rezovi idu predaleko.

Ukinuti, zamijeniti – o čemu se ustvari glasalo?

Ovo nejedinstvo vodilo je ka tome da su republikanci i njihov vođa u Senatu Mitch McConnell pribjegli triku da bi uopšte moglo doći do glasanja. U noći na petak radilo se samo o tome da se Obamacare opozove (repeal). Zamjena (replace) trebalo je da se nađe kasnije.

Umjesto da daju konkretan prijedlog u kome bi se morali mjenjati samo detalji oni su prezentirali neku vrstu tzv. kontejner zakona o kome se raspravljalo iza zatvorenih vrata. Plan je bio: senatori ga trebaju usvojiti a Predstavnički dom odbiti. Ovakva konstelacija u Kongresu vodi ka tome da zastupnici oba doma trebaju u jednom komisiji izraditi novi prijedlog. „Kaotično i cinički“ nazvao je “New York Times” ovaj postupak.

Problem: Predstavnički dom ne mora se držati toga plana i može prijedlog jednostavno usvojiti – tada bi na snagu stupio zakon  o čijem sadržaju se jedva i diskutovalo, koji ne odgovara mnogim Republikancima i koji bi do 2026 povećao broj Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja za 16 miliona.

Upravo toga se očigledno pribojavao McCain. Sa njegovog gledišta ova ogoljena verzija zakona ne bi obezbjedila da Obamacare bude zamjenjena rješenjem koje bi vodilo ka više konkurencije, nižim troškovima i boljoj zdravstvenoj zaštiti Amerikanaca.

Govornik Predstavničkog doma Paul Ryan garantovao je doduše pred odlučujuće glasanje da je spreman za saradnju sa Senatom – međutim to nije umirilo McCaina.

Republikancima ističe vrijeme

Da će se  republikanci odmah odlučiti za novi pokušaj rušenja Obamacare ne izgleda vjerovatno nakon poraza proteklih dana. Uz to dolazi činjenica da vrijeme ističe. U ponedjeljak zapravo počinje ljetnja pauza i članovi kongresa vraćaju se u Vašington tek u septembru. Doduše vođa većine McConnel je pomjerio početak “Summer Recess” na sredinu augusta. Međuti drugi termin se takođe bliži: kraj budžetske godine je 30. septembra. Onda pregovori počinju od početka.

Demokrati imaju bar za sada razlog da se raduju. Veliki dio Obamacare ostaje za sada sačuvan. Vrijeme je da se otvori nova stranica i zajednički poboljša zdravstvena zaštita Amerikanaca, rekao je vođa manjine Chuck Schumer. I McCain i Collins traže od senatora da konačno počnu raditi zajedno – bez obzira na partijsku pripadnost.

Američki predsjednik će vjerovatno malo držati do toga. Trump se pokazuje uvrijeđenim i napada preko Twittera one koji su glasali protiv: “ 3 republikanca i 48 demokrata izdali su Amerikance. Ja sam od početka govorio, srušimo Obamacare a onda radimo. Otvorite oči!”

Razočaran je i vođa većine republikanaca. Nerado je rekao da su drugi pobjedili i zatražio od demokrata u opoziciji da daju svoj prijedlog. A predsjednika je izvjestio: Vrijeme je da dalje radimo.

Tema sa velikim projektima kao što je poreska reforma ima dovoljno. Tada će se pokazati da li je neuspjeh republikanaca kod Obamacare simptomatičan za sposobnost vladanja republikanaca.

spiegel.de

Preveo Ešref Zaimbegović

Britta Kollenbroich
Autor/ica 29.7.2017. u 13:11