Zvjezdan Misimović jedinstven na Mundijalu: Jedini igrač iz Evrope koji ne nastupa u Evropi

tačno.net
Autor/ica 9.6.2014. u 12:57

Zvjezdan Misimović jedinstven na Mundijalu: Jedini igrač iz Evrope koji ne nastupa u Evropi

Među 299 fudbalera u 13 reprezentacija sa Starog kontinenta Misimović je jedini koji ne igra u klubovima u Evropi, a sa dosta uspjeha nosi dres kineskog Guizhou Renhea.

Reprezentativnu karijeru je počeo u dresu U18 selekcije bivše Jugoslavije, a zaigrao je na EP-u u Finskoj 2001. Nakon toga je pozvan u U21 reprezentaciju Jugoslavije, za koju je u novembru 2002. godine odigrao sam jedan meč. Razlog tome je bila odluka tadašnjeg selektora Vladimira Petrovića Pižona, koji je tvrdio da Misimović ima previše kilograma i da je spor.

Prije deset godina tadašnji Misimovićev saigrač iz Bayerna i reprezentativac BiH Hasan Salihamidžić ukazao je na mogućnost da Zvjezdan zaigra za našu reprezentaciju, jer je imao pravo zbog porijekla roditelja koji su iz Bosanske Gradiške. U reprezentaciju ga je pozvao tadašnji selektor Blaž Slišković, a Misimović je prihvatio poziv i prvi put obukao dres BiH 18. februara 2004. godine protiv Makedonije.

Narednih godina izrastao je u jednog od najboljih igrača našeg državnog tima, a u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu je odigrao značajnu ulogu.

Rekorder je po broju nastupa za zmajeve. Odigrao je 82 utakmice i pri tome postigao 26 pogodaka što ga svrstava na drugo mjesto najboljih strijelaca BiH svih vremena (prvi je Džeko sa 35 golova). 

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 9.6.2014. u 12:57