Zašto „Grande maestro“ nije na Baždarevićevom popisu?

tačno.net
Autor/ica 21.9.2015. u 19:27

Zašto  „Grande maestro“ nije na Baždarevićevom popisu?

Igrač kojeg navijači Genta od milja zovu „grande maestro“ je još prije godinu i pol kratko izjavio da ukoliko dobije poziv da igra za BiH njegov odgovor biti potvrdan

Piše: Muamer Brekalo

Danijel Miličević briljira u belgijskom Gentu i ove sezone. Igrač porijeklom iz BiH, rođen u Švicarskoj. Igrao za mlade selekcije švicarske reprezentacije u generaciji sa Rakitićem, Kuzmanovićem, Gelsonom Fernandezom i ostalim. Ima švicarsko i bosansko državljanstvo. Prošle sezone je bio najzaslužniji što je Gent po prvi put postao prvak belgijske Jupiler Pro Lige. Uvršten u najbolju jedenaestorku lige prošle sezone. A bio je i drugi strijelac ekipe sa devet postignutih golova. Belgijski mediji su njegove igre u play offu poredili sa igrama Platinija. Sezonu prije bio je treći asistent lige.

Ove sezone Gent je jedini u domaćoj ligi bez poraza nakon osam odigranih kola i sa pet bodova zaostatka za vodećim Ostendeom. Prošle srijede Gent je odigrao svoj prvi nastup u Ligi prvaka protiv ekipe Lyona i odigrao neriješeno 1:1. Prvi, historijski gol za Gent je postigao upravo Danijel Miličević. U današnjem susretu protiv Standarda i pobijedi od 4:1 Miličević je postigao eurogol u stilu slavnog Ronaldinja.

Igrač kojeg navijači Genta od milja zovu „grande maestro“ je još prije godinu i pol kratko izjavio da ukoliko dobije poziv da igra za BiH njegov odgovor biti potvrdan. Skromnog i nenametljivog fudbalera kao Danijela, nije bilo u eteru bosanskih medija i kad bi riješavao utakmice Genta. Medijsko interesovanje za njega je probudila izjava selektora Baždarevića da prati Danijelove igre u Gentu i da ga je već gledao u više navrata. Nakon razgovora Baždarevića sa Miličevićem prije četiri mjeseca ništa se u međuvremenu nije desilo, da bi nakon njegovog gola Lyonu na pitanje novinara jednog sportskog portala da li će pozvati Miličevića u reprezentaciju ponudio čudan odgovor „da bi Danijel trebao promijenuti sportsko državljanstvo i da to zna biti jako komplikovano“ (!?). Čudan odgovor kada se zna da je pola fudbalske reprezentacije BiH upravo takav put prošlo. Najnoviji primjer je Mario Vrančić koji je dugo čekao i tek nedavno debitovao za BiH.

No da stvar bude još interesantnija, pobrinula se švicarska javnost koja vrši pritisak na selektora švicarske reprezentacije Petkovića da uputi poziv Miličeviću. Ko će biti brži, Petković ili Baždarević ostaje da vidimo.

 

tačno.net
Autor/ica 21.9.2015. u 19:27