“Uzeli smo mito za glas da Francuska i Južna Afrika budu domaćini SP-a”

tačno.net
Autor/ica 4.6.2015. u 10:03

“Uzeli smo mito za glas da Francuska i Južna Afrika budu domaćini SP-a”

Čovjek je doslovno priznao da su “on i još jedna osoba primili mito kako bi pomogli da se Francuska, odnosno JAR izaberu za domaćine SP-a”

Bivši član Izvršnog komiteta FIFA-e Chuck Blazer, s čijim je svjedočenjima pokrenuta lavina hapšenja i istraga o korupciji unutar krovne fudbalske organizacije, otkrio je nove detalje o primanju mita za organizovanje svjetskih prvenstava.

Blazer tvrdi da je Izvršni odbor FIFA-e novac uzimao i za dodjelu SP-a u Francuskoj 1998. te u Južnoafričkoj Republici 2010. godine. Bivši tajnik CONCACAF-a nagodio se s Ministarstvom pravosuđa SAD-a te sad otkriva nevjerovatnu mrežu korupcije koja je prožela FIFA-u.

Čovjek je doslovno priznao da su “on i još jedna osoba primili mito kako bi pomogli da se Francuska, odnosno JAR izaberu za domaćine SP-a u spomenutim godinama”.

Po svemu sudeći, ovakvih priznanja u narednim danima će biti mnogo, a pitanje je hoće li neko teretiti i dugogodišnjeg predsjednika Međunarodne fudbalske organizacije, Seppa Blattera.

Nadalje, američki državni policajci (FBI) koji istražuju sumnjive i korupcijske procese unutar Svjetske fudbalske federacije (FIFA) pozabavit će se dodjelom domaćinstva završnica Svjetskog prvenstva koja bi trebala biti održana 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru, objavio je u srijedu Reuters pozivajući se na izjave službenika FBI-a koji je želio ostati anoniman.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 4.6.2015. u 10:03