Sušićeve muke: Ko će naslijediti Misimovića i pucati penale?

tačno.net
Autor/ica 11.9.2014. u 16:22

Sušićeve muke: Ko će naslijediti Misimovića i pucati penale?

Do utakmice protiv Kipra Miralem Pjanić nikad nije pucao jedanaesterac u dresu reprezentacije BiH. Za to je bio zadužen Zvjezdan Misimović, koji je tu zadaću obavljao skoro besprijekorno.

Miske je promašio, koliko nas sjećanje služi, samo jedan penal i to onaj protiv Grčke, kada je lopta ipak završila u mreži, s obzirom na to da je Vedad Ibišević bio najprisebniji, piše Goal.

Uz Misimovića, 11-erce su u dresu BiH, kada je u pitanju ova generacija, pucali još i Sejad Salihović, te Edin Džeko, koji je, kao i Pjanić, bio jednom neprecizan i to u utakmici protiv Armenije (2:0). Džeko je, uz to, nekoliko puta bio nesiguran s bijele točke i u dresu Wolfsburga, te u Manchester Cityu, pa se i ne otima za loptu kada dođe do penala, a protiv Kipra nad njim je ujedno i napravljen prekršaj za najstrožu kaznu, a nepisano je pravilo da igrač nad kojim je bio penal, ne puca.

Uostalom, Safet Sušić je nakon utakmice rekao kako je njegova odluka bila da Pjanić puca, jer je drugi izbor u Romi, odmah iza Francesca Tottija. Tako je Mali princ prošle sezone imao priliku rijetko šutirati penale, pa je logičniji izbor bio Vedad Ibišević, koji je u svom Stuttgartu prvi izbor kada dođe do jedanaesteraca.

Imao je i Ibišević promašaja s bijele tačke, ali je logičnije da on šutira, jer je češće u prilici da postiže golove s 11 metara.

U odsutstvu Misimovića, najlogičniji izbor bi zapravo trebao biti Sejad Salihović, koji je najefikasniji strijelac s bijele točke od svih aktivnih igrača iz Bundeslige, a postigao ih je 13!

Salihović, međutim, nije bio na terenu u susretu protiv Kipra, a odgovornost na sebe je preuzeo Pjanić, kojem je golman na kraju odbranio. Sigurni smo da to neće pokolebati ovog majstora s loptom, jer promašaji s bijele tačke se dešavaju i najvećima, a Pjanić je jedan od njih.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 11.9.2014. u 16:22