Sušić: Ne mogu kleknuti na koljena i moliti ga

tačno.net
Autor/ica 24.7.2014. u 10:05

Sušić: Ne mogu kleknuti na koljena i moliti ga

Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine nedavno je s N/FSBiH dogovorio produženje saradnje na još dvije godine, nakon čega se zaputio na odmor u Pariz.

No, vremena za predah nema, jer Pape već razmišlja o narednim akcijama, odnosno o pripremama za start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, koje ćemo početi u septembru utakmicom protiv Kipra.

“Spisak ću objaviti 19. ili 20. avgusta, ali još ne znam koja imena će biti na njemu”, kazao je Sušić za “Oslobođenje”, dodavši:

“Rano je govoriti o igračkoj križaljci. Pratim one koje mogu da pratim i razmišljam o igračima, ali sada je rano govoriti ko će biti na spisku. Moguće je da imam problema. Naime, u nekim zemljama prvenstvo će tek početi kada budem pravio spisak, pa neću imati uvid u formu. Zato će biti teško sastaviti ekipu koja će igrati prijateljsku utakmicu protiv Lihtenštajna, odnosno prvo kolo kvalifikacija za EP”.

U ponedjeljak je oproštaj od reprezentacije obznanio Senijad Ibričić. Selektor Sušić nije razgovarao sa sada već bivšim reprezentativcem…

“Nemam komentar. To je njegova stvar i on najbolje zna zbog čega je odlučio da se oprosti”, kazao je Sušić, naglasivši kako nema naznaka da bi još neko od igrača koji su bili na Svjetskom prvenstvu u Brazilu mogao krenuti Ibričićevim stopama.

No, za razliku od Ibričića koji je putovao na Mundijal, na SP-u nije nastupio Ervin Zukanović. Zbog problema s američkim vizom on nije putovao na turneju u SAD, a nakon nekih izjava u medijima protiv N/SFBiH, odlučeno je da stručni štab na njega neće računati u Brazilu. U međuvremenu Zukanović je promijenio klub, prešao je u italijanski Chievo, a selektor ga nije zaboravio.

“Zukanović ni bilo ko drugi nije otpisan iz reprezentacije. Svi oni koji igraju u kvalitetnim ligama i koji su standardni u svojim klubovima dobrodošli su i bit će u kadru”, objasnio je Sušić.

Najavio je i da bi u predstojećim kvalifikacijama priliku mogli dobiti i neki igrači iz BHT Premijer lige BiH. Podsjetimo, do sada je od domaćih igrača računao samo na golmana Asmira Avdukića, a na širem spisku za Brazil bili su i čuvar mreže Sarajeva Dejan Bandović, te kapiten Željezničara Srđan Stanić.

“U našem prvenstvu ima nekoliko interesantnih igrača, ali ne bih da sada govorim o njihovim imenima. Ne želim da nekoga pomenem, a da se kasnije taj razočara ukoliko eventualno ne dobije poziv. Ali, definitivno ima igrača koji bi nam mogli koristiti”, objasnio je Sušić.

Selektor je najavio da će aktivirati priču o Dini Arslanagiću, stoperu Standard Liegea, koji bi u budućnosti mogao igrati za Zajeve, iako je nastupao za mlađe selekcije Belgije.

“Dva puta sam razgovarao s njegovim ocem. Prije dvije godine i nedavno u Innsbrucku. Sada sam zadužio sekrtera stručnog štaba Elmira Pilava da provjeri dokle je stigla procedura. Nažalost, saznao sam da Arslanagić nije uradio ništa. Ne mogu kleknuti na koljena i moliti ga da pokrene proceduru”, objasnio je Sušić, koji je najavio da razmišlja o još nekim novim igračima koji bi mogli dobiti priliku u predstojećem ciklusu.

Da li su to Sanjin Prcić, Deni Milošević, Mario Vrančić… saznat ćemo krajem avgusta.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 24.7.2014. u 10:05