Štrajkovi u Brazilu usporavaju rad na stadionima

tačno.net
Autor/ica 19.2.2013. u 13:23

Štrajkovi u Brazilu usporavaju rad na stadionima

Problemi s gradnjom i obnavljanjem stadiona u Brazilu nastavili su se novim štrajkom, ovoga puta radnika koji obavljaju nadogradnje na Maracani u Rio de Janeiru.

Hoće li Brazil biti spreman za domaćinstvo Kupa konfederacija 2013. koje bi trebalo biti glavna proba za Svjetsko prvenstvo 2014.?

To se pitaju i u Fifi, ali to se pitaju i brazilske vlasti nakon što su u ponedjeljak građevinari na Maracani – stali. Pregovori oko radničkih prava – plaća, bonova za hranu, plaćanja prekovremenih sati i zdravstvenog osiguranja – došli su do mrtve točke, a radnici su jednodnevnim štrajkom poslali prvo upozorenje.

Neće biti i posljednje ako uskoro ne dođe do dogovora – pregovori bi se trebali nastaviti u petak, a ako tada ne bude postignut sporazum, radnici najavljuju štrajk od idućeg ponedjeljka – s time da taj neće biti jednodnevni.

Iz Vlade su samo kratko poručili kako su “uvjereni da će biti postignut dogovor između dvije strane.”

Maracana bi trebala ugostiti prvu utakmicu Kupa konfederacija 15. lipnja, pa bi stoga svi radovi trebali biti gotovi do 24. svibnja. Pripreme za SP uvelike su obilježene štrajkovima radnika i pomacima u rokovima, pa je Fifa tako već dva puta pomaknula svoje rokove Brazilu. Glavni tajnik Jerome Valcke imao je jasnu poruku domaćinu:

“15. travnja posljednji je rok i ne možemo čekati poslije tog dana. Ne može više biti pomaka rokova, svi stadioni do tada moraju biti gotovi.”

Inače, četiri od šest stadiona koji će se koristiti za Kup konfederacija još uvijek nisu spremni.

 

sportnet.hr

tačno.net
Autor/ica 19.2.2013. u 13:23