Sinan Sinanović: Izbor selektora je farsa, savez je izbacio Barbareza iz konkurencije

tačno.net
Autor/ica 12.12.2014. u 12:18

Sinan Sinanović: Izbor selektora je farsa, savez je izbacio Barbareza  iz konkurencije

Povodom izbora selektora oglasio se  poznati sportski novinar  Sinan Sinanović

Osam minuta smo već u novom danu. Petak je. Prošlo je nekoliko sati od sjednice Izvršnog odbora NSBiH koja je danima najavljivana na kojoj se trebao izabrati novi selektor. Samo su neupucćni vjerovali da ćemo u Kristalu, gdje je pao Safet Sušić, dobiti njegovog nasljednika.

Sve je ovo farsa, cirkus, predstava… Možda vas je čudila naslovnica jubilarnog broj SPORTA, na kojoj nema ništa o sapunici oko selektora. Zašto bi “prljali” svečarski broj providnom režijom nekoliko moćnika iz NSBiH koji su, umjesto struke vijećali i nisu ništa zaključili. Što će se to promjeniti u četrdesetak sati do nove sjednice nogometne vlade koja je zakazana za subotu. Osim što će menadžersko mešetarski lobi pojačati pritisak na članove Komisije koja treba nogometnoj vladi ponuditi samo dva imena.

Zašto čelnici NSBiH javnost i navijače vuče za nos. Zašto su prešutili zaključak da je iz dalje trke eliminisan Sergej Baebarez, koji je želja brojnih navijača BiH. Po kojim kriterijima je Sergej zaustavljen, a podršku dobili neki koji su već imali priliku voditi bh tim a da nisu ni do baraža dohvatili. Kakva se poruka šalje navijačima i igračima ako se eliminisalo Barbareza, a za “subotnje finale” ostavilo jednog od kandidata zbog kojeg glavni igrači nisu željeli igrati, jer je reprezentaciju sa svojim saradnicima pretvorio u trgovačko društvo.
Gospodo iz NSBiH predsjednici i dopredsjednici otkud vam pravo ako, osim Darka Ljubojevića, nemate nikakav pedigre da odlučujete o sudbini reprezentacije. Nemate mandat poigravati se i trgovati za sitne interese. Koji Štimac, kakav Rajevac… Vi možete odlučivati o budžetu koji možete odvojiti za selektora i njegov stručni štab a nikako o struci. Zato niste kompetentni! Ako to pitanje niste prepustili stručnjacima, poput Mirse Fazlagića, Franje Džidića, Rade Jovičića Fuada Muzurovića, Miše Smajlovića, Ivice Osima, Envera Marića, Envera Hadžiabdića,Predraga Pašića, onda ste mogli poslušati glas naroda. Tako bi svu odgovornost skinuli sa sebe.

Nemate puno vremena. Greška u odabiru može donijeti dugoročne posljedice. I po vas. Dežurnog krivca više nema. Safet Sušić je prošlost. Sada ste vi na redu. Vaha, Duško, Magat vam nisu odgovarali, makar ste pravili predstavu od pregovora. Sergej, Meša, Faruk, Štimac, Rajevac, Osim, Baka navodno su još u igri mada je procurilo da su u “finale” prošli Baka Slišković i Meša Bazdarević. Dokle će NSBiH biti socijalna ustanova. Bazdarević selektor, Barbarez asistent. Ne zvuči tako loše… Naprotiv. Hadžibegić direktor reprezentacije. Nije nemoguća varijanta. Šta s Amarom kojem su pojedinci u NSBiH obećali reprezentaciju? Kako izaći na oči Ivici koji je zadužio naš nogomet, spasio nas od sankcija, poturio leđa kad je bilo najpotrebnije…

 

tačno.net
Autor/ica 12.12.2014. u 12:18