Savez će za plasman Zmajeva na SP dobiti okruglo 10 miliona dolara?!

tačno.net
Autor/ica 22.11.2013. u 08:28

Savez će za plasman Zmajeva na SP dobiti okruglo 10 miliona dolara?!

Nakon što se malo slegla euforija oko plasmana Zmajeva na SP u Brazilu, na red su došle druge teme.

Dokle možemo dogurati na smotri 32 najbolje svjetske reprezentacije, s kakvom ćemo ekipom u Brazil, koliko će naš Savez zaraditi od plasmana u Brazil…

Nema sumnje da će plasman u Brazil našem Savezu donijeti značajna finansijska sredstva, koja će biti znatno veća ukoliko uspijemo napraviti značajniji rezultat na SP-u.

Dok se još uvijek čeka informacija iz FIFA koliko će tačno novca svaki nacionalni savez dobiti samim plasmanom reprezentacije u Brazil, obznanjen je fond nagrada SP-a.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu biće novčano najizdašnije do sada. FIFA je potvrdila da će nagradni fond iznositi 454 miliona dolara, što je za 34 miliona više od onog u Južnoj Africi prije četiri godine.

Tada je sam plasman honoriran s osam miliona dolara, a svaka od 32 reprezentacije dobila je ekstra milion za troškove priprema.

Laički gledano, sama činjenica da je fond nagrada uvećan za otprilike onoliko miliona dolara koliko će učestvovati reprezentacija na SP-u, nagrada za plasmana mogla bi biti uvećana i za oko milion dolara po reprezentaciji.

Dakle za plasman devet miliona dolara, plus milion dolara za pripreme.

Ulazak u osminu finala, u Južnoj Africi, FIFA je nagrađavila s još jednim milionom, a plasman u četvrtfinale s još pet miliona dolara.

Najlošija reprezentacija u polufinalu (4. mjesto) dobila je još četiri miliona, a trećeplasirani, u konačnici, još šest.
Poraženi u finalu na kraju je dobio još deset, a pobjednik 16 miliona dolara.

Tako su aktuelni prvaci svijeta, Španci, u pohodu na tron u Južnoj Africi zaradili ukupno 30 miliona dolara!

Sljedeće će godine u Brazilu nagrade biti još veće…

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 22.11.2013. u 08:28