Ronaldo “favorit” za večerašnje osvajanje Zlatne lopte?!

tačno.net
Autor/ica 13.1.2014. u 13:13

Ronaldo “favorit” za večerašnje osvajanje Zlatne lopte?!

Nominirani za osvajanje nagrade namijenjene najboljem fudbaleru svijeta su Portugalac Cristiano Ronaldo, Argentinac Lionel Messi i Francuz Franck Ribery. Svečana manifestacija počinje u 17:30 sati u Cirihu

Večeras će biti poznat dobitnik Zlatne lopte za 2013. godinu. Brojni svjetski mediji najveće šanse za osvajanje prestižne nagrade, koju dodjeljuje ugledni francuski list „France Football“ i Svjetska fudbalska asocijacija (FIFA), daju zvijezdi Real Madrida Portugalcu Cristianu Ronaldu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ukoliko se to desi, Ronaldo bi Zlatnu loptu preuzeo iz ruku Lionela Messija (Argentina, Barcelona) kod kojeg je trofej bio pune četiri godine. Zanimljivo, Messi je 2009. godine postao osvajač priznanja namijenjenog najboljem fudbaleru svijeta, nakon što je 2008. Zlatna lopta bila u vlasništvu Ronalda. Uz Ronalda i Messija nominirani za nagradu je i Francuz Franck Ribery, zvanično najbolji fudbaler UEFA u sezoni 2012/13. Ribery je sa Bayernom u minuloj sezoni osvojio sve što se osvojiti moglo, dok je Ronaldo postigao pet hat-trickova i igrajući za Real i Portugal 66 puta tresao protivničke mreže. Messi nije imao sezonu za pamćenja, pa je gotovo sigurno autsajder na večerašnjoj svečanosti koja će se od 17:30 sati održati u ciriškom Kongresshausu.

Slavnom Brazilcu Peleu bit će uručena počasna Zlatna lopta, a bit će izabrani ekipa godine, ženski i muški trener godine, te dodijeljene nagrade za Fair Play, kao i Trofej „Ferenc Puskas“ za najljepši gol i za najbolju fudbalerku svijeta, piše Anadolu Agency.

tačno.net
Autor/ica 13.1.2014. u 13:13