OSMINA FINALA Njemačka – Alžir (22 sata): Halilhodžić želi senzaciju

tačno.net
Autor/ica 30.6.2014. u 09:53

OSMINA FINALA Njemačka – Alžir (22 sata): Halilhodžić želi senzaciju

Njemačka je apsolutni favorit u večerašnjem duelu osmine finala Mundijala protiv Alžira, koji se igra u 22 sata na stadionu Beira-Rio u Porto Alegreu.

To ipak ne znači da će elf koji je u grupnoj fazi bio prvi, a briljantnu partiju je pružio u trijumfu nad Portugalom sa 4:0, imati lagan posao protiv izabranika našeg stručnjaka Vahida Halilhodžića. 

Ove dvije reprezentacije do sada su igrale dva puta i Alžir je oba puta trijumfovao. Pamti se još pobjeda afričkog tima na SP-u 1982. godine u Španiji, u grupnoj fazi od 2:1, ali Alžir nije prošao dalje u drugi krug što je prvi put uspio na ovom SP-u.

Trostruki svjetski šampion Njemačka bila je prvoplasirana u jednoj od najjačih grupa i dala je sedam golova, a možda najvažnije je to što je sačuvala ugled i nije, uprkos brojnim sumnjama, remizirala sa Amerikancima, nego ih je pobijedila. Selektor pancera Joachim Löw lišen je usluga povrijeđenog Lukasa Podolskog, kojeg bi trebao zamijeniti Miroslav Klose u napadu.   

Mada su se Alžirci prvi put kvalifikovali u osminu finala, proslavljeni bh. trener Halilhodžić se ne želi zadovoljiti ovim dometom.

“Postoje ekipe koje su eliminisane jer su mislile da su već prošle prije nego su utakmice počele. Zato više na Mundijalu nema Engleske, Španije, Italije, Portugala. Kada vidimo ko je sve ispao, čast je biti među 16 najboljih”, kazao je Halilhodžić.

“Sada Njemačka ima pravo na kiks. Ako je Alžir pobijedio Njemačku 1982, zašto ne bi opet? Izgubimo li, čestitaćemo Nijemcima jer će biti bolji, a ukoliko pobijedimo Alžir će se još više cijeniti. Za Alžirce smo već osvojili SP jer smo ih usrećili. Sada nas mnogi poštuju. Bili smo najefikasniji u našoj grupi i to mi kao napadaču laska. Ponosan sam”, istakao je nekadašnji legandarni centarfor Veleža, Nantesa i PSG-a.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 30.6.2014. u 09:53