Odbojkaši BiH deveti put zaredom na krovu Evrope

tačno.net
Autor/ica 7.10.2015. u 21:45

Odbojkaši BiH deveti put zaredom na krovu Evrope

U finalnom meču u njemačkom Warendorfu izabranici Mirze Hrustemovića savladali su domaću reprezentaciju sa 3:0 u setovima.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj osvojila deveto evropsko zlato u sjedećoj odbojci.

U finalnom meču u njemačkom Warendorfu u srijedu su izabranici Mirze Hrustemovića savladali domaću reprezentaciju sa 3:0 u setovima (25:22, 25:19, 25:23) i na taj način potvrdili da su apsolutni vladari Evrope.

Bosna i Hercegovina na turniru nije izgubila nijedan set, a samo su Nijemci uspjeli preći 20 poena u bilo kojem setu.

Do finala s maksimalnih 3:0 “padali” su Mađarska, Holandija, Srbija, Poljska i Ukrajina.

Na velikim takmičenjima 19 medalja

Zlato su osvojili: Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Asim Medić, Safet Alibašić, Beniz Kadrić, Ermin Jusufović, Muhamed Kapetanović, Nizam Čančar, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Mirzet Duran i Adnan Kešmer.

Za Bosnu i Hercegovinu je ovo bila 19. medalja na velikim takmičenjima.

Pored devet zlata sa evropskih prvenstava, Bosna i Hercegovina ima i bronzu, na svjetskim prvenstvima učinak je tri zlata, srebro i bronza, a na paraolimpijadama po dva zlata i srebra.

Bosna i Hercegovina je plasman u finale osigurala nastup na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru, a to je pošlo za rukom i Nijemcima.

“Osvojili smo devetu titulu evropskog prvaka zaredom i još jednom pokazali da smo najbolji na svijetu. Nije slučajno što su sve tri titule – evropska, svjetska i paraolimpijska – u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Feni kapiten reprezentacija Bosne i Hercegovine Sabahudin Delalić.

Podsjetio je da je selekcija Bosne i Hercegovine sve ekipe na EP-u pobijedila maksimalnim rezultatom 3:0, čime je i u Njemačkoj pokazala svoju snagu.

Zahvalio je i navijačima Bosne i Hercegovine koji žive u Njemačkoj i Holandiji koji su ih došli podržati, “pa je u finalnoj utakmici izgledalo da smo mi domaćini, a ne reprezentacija Njemačke”.

Finalna utakmica bila je nešto teža za reprezentativce Bosne i Hercegovine od prethodnih na EP-u.

Naredni cilj je Rio

“Svako finale je teško, bez obzira na to koji je protivnik. Treći set, koji je završen rezultatom 25:23, možda je bio najteži, ali mislim da smo i mi tu malo popustili, pala nam je koncentracija i mislili smo da će neko doći za nas da završi utakmicu, pa su se oni malo približili. No, uspjeli smo pobijediti i ne prepustititi set nijednoj reprezentaciji”, kazao je Delalić.

Sljedeći cilj za reprezenatciju Bosne i Hercegovine su Paraolimpijske igre u Rio de Janeiru iduće godine.

“Tamo idemo također odbraniti titulu. Sigurno da će biti izuzetno teško, jer svi vole igrati s prvacima, da ih skinu sa trona. To im, za sada, teško polazi za rukom, dodao je kapiten bh. reprezentacije.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine trebala bi doputovati u Sarajevo u četvrtak u večernjim satima.

aljazeera

tačno.net
Autor/ica 7.10.2015. u 21:45