Nogometna korupcija: Širiću četiri godine zatvora

tačno.net
Autor/ica 25.3.2014. u 12:22

Nogometna korupcija: Širiću četiri godine zatvora

Bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željko Širić danas je zbog korupcije u prvoj nogometnoj ligi, odnosno primanja mita za “pošteno” suđenje, osuđen na četiri godine zatvora, dok je nekadašnji sekretar NK Karlovca Neven Šprajcer uvjetno kažnjen s 10 mjeseci zatvora u koji neće ići ako u četiri godine ne ponovi nedjelo.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac Širiću, koji nije došao na izricanje presude, izrekla je i sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja dužnosti u tijelima HNS-a na osam godina, u što ne ulazi vrijeme provedeno u zatvoru. I Šprajceru je, uz uvjetnu kaznu, dosuđena četverogodišnja zabrana rada u klubovima i tijelima nogometnog saveza.

Tokom devetomjesečnog suđenja najteža optužba protiv Širića bila je da je od Uskokova pouzdanika, bivšeg predsjednika uprave Hajduka Hrvoja Maleša, primio 30.000 eura za “pošteno” suđenje. Šprajcera, koji je jedno vrijeme bio i sekretar Udruge prvoligaša, tužiteljstvo je teretilo da je sa Širićem dogovorio da i njegovom klubu za mito također osigura “pošteno” suđenje.

I dok je Uskok za optužene, zbog “sistemske korupcije”, zatražio najstrože kazne, obrana je u svojim završnim govorima istaknula da ih treba osloboditi jer njihovim klijentima nije dokazana krivnja.

U ovoj aferi optužen je i bivši nogometni sudija i dužnosnik Stjepan Djedović kojemu je postupak razdvojen nakon pretrpljenog moždanog udara.

Hapšenje Širića, Djedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije ‘Offside’ u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica. Taj je slučaj doživio i sudski pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba Croatia Sesvete, ali Varteksa i Međimurja, proglašeno krivima.

Šestorica optuženih su se, pak, prije suđenja nagodili s Uskokom, a među njima su bili i trojica organizatora namještanja utakmica – bivši trener u omladinskoj ekipi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič.

tačno.net
Autor/ica 25.3.2014. u 12:22