Nedim Jusufbegović: Velež je emocija koja se osjeti u havi

Amer Bahtijar
Autor/ica 1.12.2022. u 09:28

Nedim Jusufbegović: Velež je emocija koja se osjeti u havi

Foto: FK Velež

Nedim Jusufbegović novi je trener Veleža. Svoj prvi intervju nakon imenovanja dao je portalu Tacno.net.

Razgovarao: Amer Bahtijar

Nakon sedam godina ponovno se u Veležu? Kakav je osjećaj obući ponovno crvenu opremu?

Veliki klub kakav je Velež uvijek budi veliku emociju, čast, ponos… Naravno, s tim ide i velika odgovornost, očekivanja, zahtjevan i naporan rad. Nosim pozitivna i lijepa iskustva iz prethodnih vremena i drago mi je da sam tu.

Znam da finansijski motiv nije bio presudan, jer kao trener reprezentacije i komentator na Areni imate više novca. Je li presudila želja da se opet čuje huk Red Armya?

Velež kao veliki klub i sve što ide uz takav klub je presudilo. Energija koja ga prati i navijači. Izazov kao treneru je velik i prilika da napravim korak naprijed sa Veležom. Pregovori su bili korektni i kratki.

Kao komentator na Areni poznajete sve ekipe u Premijer ligi. Kako vam izgleda ova ekipa Veleža?

Smatram da Velež ima kvalitetan kadar koji ima potencijal da bude u vrhu bh. Fudbala. Naravno da je potrebno ojačati tim na pojedinim pozicijama ali smatramo da kadar može više.

Poznati ste kao rodonačelnik modernih treninga u BiH fudbalu. Možemo li očekivati fizički moćnu ekipu koja može igrati 129 minuta kao u Ateni?

Atena je antologija. Nisam siguran koliko stoji Vaša konstatacija u uvodu pitanja. Vjerujem u igru, u rad sa loptom, situacijske treninge i da se kroz takav rad ekipa može kvalitetno između ostalog i kondiciono spremiti. Metod treninga prati definisani Model igre. Tako ćemo se i ovaj put postaviti. Da pojednostavim, razvijati kapacitete, raditi na principima momenata igre kroz situacijske treninge u radu sa lotom tj. kroz igru. Vjerujem da ćemo kroz takav trenažni proces dovesti ekipu do maximuma i da će biti sposobna da diktira ritam i prezentira jak tempo u kontinuitetu. To naravno ne zavisi samo od načina treniranja već i od selekcije igraćkog kadra, kondicionog potencijala istog kao i od kvalitetne taktičke i mentalne pripreme. Da se ne bi energija uzalud trošila.

Hoćete li vratiti titane koje je ukinuo bivši stručni štab? I šta znači to da pet igrača trči preko 11 kilometara kao što se dešavalo Veležu proteklih sezona?

Naravno da ćemo koristiti usluge tehnologije koja ima svrhu da nam pomogne u kontroli trenažnog procesa i kvalitetnijoj analizi treninga i utakmica koja bi u daljnjem radu doprinosila većim efektima trenažnog procesa.

Samo količina trke od 11 ili 12 km zapravo ne govori ništa i ne znači ništa. Mnogo je važnija konstrukcija tog trčanja tj. koliko je pretrčanih metara od 24 km/h pa više i koliko od 18 km/h do 24km/h.. Sprint i visoki intenzitet trčanja sagledan kroz fudbalske akcije tj. kroz momente igre. To su segmenti koju određuju kvalitet vašeg trčanja, a sam kvantitet ne igra veliku ulogu.

Radovac je krajem sezone prekinuo ugovor. Upravo je on bio glavni igrač dok je Velež obarao rekorde u nepobjedivosti. Kako ga nadoknaditi?

Sjajan igrač, šteta za povrede koje su ga onemogućile da ima kontinuitet. Na meni i mojim asistentima je da napravimo igru, kreiramo ambijent i stavimo igrače u uloge gdje će oni doći do izražaja i podignuti razinu igre čitavog tima. To je put. Svi ćemo davati više. Vjerujem igračima koji su tu.

Haskić je došao kao veliko pojačanje. Ove polusezone je dao dva gola. Kako probuditi Haskića i hoće li njegovo buđenje biti najveće pojačanje Veleža?

Jako cijenim Haskica i njegov fudbalski put i karijeru. Na meni je da mu omogućim da vrati golgetersku formu, a u njegov entuzijazam i želju da bude bolji ne sumnjam. Moramo kao ekipa da mu donesemo loptu u protivnički 16-erac, a ne da se on spušta i pomaže u izgradnji napada na našoj polovici. Biće Haskić pravi.

Problem igrača do 21 godinu je Veležu prošle godine bio glavni problem. I ove godine mladi igrači su često problematični dio ekipe. Kako to riješiti?

Razvojni put igrača je proces koji je u nekim trenucima neugodan i njega morate istrpiti da bi dobili igrača. Definitivno moramo skautirati mlade igrače i pojačati tim sa više mladih igrača na ofanzivnim pozicijama i time napraviti kvalitetniji balans tima i kvalitetnije kontrolisati razvoj igrača, a da rezultatski ne padamo. Očekujem da ostali igrači tima, pogotovo ovi iskusniji, svojim radom i kvalitetom igre pomognu i ovim mlađim i olakšaju adaptaciju. Mislim da to mogu.

Kako Velež ponovno može doći do Vladavića, Demića, Škaljića, Durakovića, Merzića…?

Mislim da to zahtijeva ozbiljan prostor i vrijeme za odgovor na to pitanje. Mogućnosti kluba i jasno opredjeljenje kluba da napravi kvalitetnu organizaciju omladinskog pogona sa kvalitetnim ljudima koji će biti sposobni da to iznesu.

Antifašizam je civilizacijska tekovina i ona ne bi trebala da dolazi u pitanje. To je moralna dužnost u borbi za društvenu jednakost, slobodu i ravnopravnost. Nažalost, u 21. vijeku smo svjedoci oblika ponašanja koja relativiziraju upotrebu fašističkih simbola, a prijetnja od fašizma još uvijek postoji. Mislim da svi moramo da se borimo protiv takvih oblika ponašanja.

Velež ove godine slavi 100 godina, bili ste igrač i trener kluba. Šta je to Velež?

Velež je emocija koja se osjeti u havi. Ali bukvalno. Rijetki su koji se sa tim mogu pohvaliti.

Koji su ciljevi kluba u ovoj polusezoni? I hoće li biti pojačanja u pravom smislu te riječi?

Da budemo bolji u svim segmentima, vrlo jasno. I dojmom i rezultatom. Bez obzira na okolnosti, ambicije su visoke. Mislim da pojačanja u tom smislu neće biti i smatram da će ih neko u Bosni vrlo teško dovoditi jer mi nismo više u mogućnosti da pariramo jakim klubovima iz regiona. Mi više jednostavno ne možemo platiti igrača da bude prevaga. Ali ćemo reagovati na tržištu ukoliko se pojavi igrač koji može donijeti kvalitetu više našem timu, ponuditi širinu i donijeti raznovrsnosti tima.

I na kraju Vas moram pitati, hoćete li napustiti Velež jednog sunčanog jutra kad dođe ponuda jednog od sarajevskih klubova? Ovdje vas držimo za riječ.

Hahaha. Mislim da je varijanta otkaza mnogo realniji scenario.

Amer Bahtijar
Autor/ica 1.12.2022. u 09:28