McLaren/Honda mora dominirati u F1

tačno.net
Autor/ica 22.12.2014. u 17:01

McLaren/Honda mora dominirati u F1

Prvi čovjek McLarena Ron Dennis rekao je da neće biti zadovoljan samo pobjedama u novom partnerstvu sa Hondom, već samo dominacijom.

Prethodno partnerstvo McLarena i Honde upamćeno je posebno po uspjesima Ayrtona Senne i Alaina Prosta, a posebno dominantnu sezonu britanski tim imao je 1988. godine.

McLaren je tada trijumfovao na 15 od 16 trka, a taj niz je ove sezone izjednačio Mercedes, ali je u ovogodišnjem šampionatu voženo 19 trka.

Kasnili smo sa bolidom te 1988. godine i tada nije bilo nikakvih ograničenja u testiranju i kada smo stigli u Imolu, svi ostali timovi su pokazali svoju konkurentnost. Ali, tokom trećeg kruga, bili smo za sekundu brži od svih koji su testirali danima i do kraja testiranja smo bili dve sekunde brže. To što smo postigli tada, i ono što je Mercedes uspio ove godine, upravo je naš cilj za budućnost, a to je dominacija“, naglasio je Dennis.

Dennis je istakao da ne očekuje dominaciju u prvoj sezoni sa Hondom, već da će za to biti potrebno vrijeme.

Sjećam se da sam na početku ove sezone rekao da ćemo pobeđivati. Zbog toga bi mnogi mogli reći da pošto nismo ostvarili nijednu pobjedu, a ja pominjem dominaciju, da nas čeka strmoglav pad. Ali, dominacija ne dolazi za kratko vrijeme, potrebno je dosta vremena. I to je naš stav, a ujedno nas samo to razlikuje od ljudi koji samo pobjeđuju na trkama. Pobjede su izazov, ali je dominacija još veći“, rekao je Dennis.

McLaren-Honda nije imala sjajan početak, pošto je tim imao velikih problema tokom testiranja u Abu Dhabiju. Od tada, britanski tim je potvrdio da će za tim voziti Fernando Alonso i Jenson Button, a njihov debi kao tandem McLarena bit će na Velikoj nagradi Australije 15. marta.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 22.12.2014. u 17:01