Manchester City bi trebao biti izbačen iz Evrope

Autor/ica 3.10.2012. u 19:44

Manchester City bi trebao biti izbačen iz Evrope

 

Predsjednik Borussije Dortmund, aktuelnog prvaka prve njemačke nogometne lige, Hans-Joachim Watzke smatra da bi UEFA trebala izbaciti Manchester City iz evropskih takmičenja zbog kršenja finansijskog fair playa.
 
Watzke je u utorak izjavio da njegov klub nikada neće podlegnuti prekomorskim tajkunima, kao što je to učinio City, večerašnji (srijeda) protivnik Borussije u sklopu 2. kola Lige prvaka. Predsjednik prvaka Bundeslige smatra da je UEFA-in pravilnik o finansijskom fair playu osuđen na propast ukoliko osobe zadužene za isti ne istraže na koji način klubovi dovode velika pojačanja, vrijedna i po nekoliko desetaka miliona eura.

“UEFA mora pronaći tanku liniju između legalnog sponzorstva i sponzoriranja “na crno”. Mora pokazati snagu i izbaciti takve ekipe iz evropskih takmičenja”, smatra Watzke.

“Nijedan tajkun ne bi smio upumpavati ogromne količine novca u klub kroz nekoliko kompanija koje sponzoriraju isti, a kojima je on sam vlasnik. Ako će se to dopuštati, finansijski fair play doživjet će krah”, rekao je Watzke, te se kratko osvrnuo na večerašnji okršaj u Manchesteru.

“Neće biti mnogo golova. Na evropskim utakmica ne dobivate mnogo prilika za pogodak kao u domaćem prvenstvu”, zaključio je predsjednik bundesligaškog kluba.

Autor/ica 3.10.2012. u 19:44