Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu: Šta kuhaju Platini i Blater: Moguća promjena pravila u baraž takmičenju

tačno.net
Autor/ica 4.10.2013. u 14:17

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu:  Šta kuhaju Platini i Blater: Moguća promjena pravila u baraž takmičenju

Da se u bivšoj zajedničkoj državi igrao kvalitetan fudbal dokaz su novonastale reprezentacije od kojih će četiri tražiti mjesto za SP u Brazilu u posljednja dva kola kvalifikacija. Procjenjuje se da realne i najveće šanse  imaju Bosna i Hercegovina kao trenutno prvoplasirana u svojoj grupi te  Hrvatska, imajući u vidu njen kvalitet.  Možda zvuči presigurno ali za Hrvatsku baraž ne bi trebao predstavljati nikakav problem.  Sloveniji i  Crnoj Gori će u posljednja dva kola biti potrebno mnogo sreće i znanja da bi osvojile druga mjesta ali matematički gledano ove dvije  reprezentacije imaju šanse čak i za osvajanje prvih mjesta u grupi. Makedonija je ekipa koja sa vrlo malo uspjeha igra kvalifikacije za SP i EP dok će Srbija nakon 2002. propustiti Svjetsko prvenstvo. Kosovo još uvijek čeka zeleno svjetlo Uefa za dozolu igranja zvaničnih i kvalifikacijskih utakmica. No ovog pta ćemo pisati o timovima koji imaju šanse da ugledaju možda i najatraktivnije mjesto za odigravanje jednog  takmičenja kao što je Svjetsko prvenstvo.

Piše:  Adnan Dolmagić

Slovenija 

Još od osamostaljenja Slovenci su dva puta išli na SP i dostojno prezentirali državni sport  fudbal. Sada su u grupi sa Švicarskom i Islandom te u posljednja dva kola im trebaju obje pobjede.  Prvo kod kuće sa Norveškom a onda gostujuća nad liderom Švicarskom koja ima šest bodova viška. U slučaju da Švicarci u narednom kolu izgube u Albaniji a Island koji ima 13 bodova u dva kola ne uknjiži više od 4 boda Slovence bi pobjeda od tri gola razlike nad Švicarcima izbacila na prvo mjesto. Takav scenario  je moguć isto koliko i mogućnost izbijanja socijalnih nemira u Švicarskoj, a imajući u vidu da će se u baražu naći najvjerovatnije Portugal, Francuska i Hrvatska teško da bi tim iz zemlje čokolade i satova dozvolito sebi rizik dodatnog razigravanja . Zmajčeki bi u nešto više izvjesnoj varijanti mogli biti zadovoljni i drugim mjestom. Recimo i to da slovenački fudbal u bivšoj zajedničkoj državi nije dobijao dovoljno šansi, pamtimo tek šest sedam velikih zvjezda. Oblak Katanec, Elsner, Milanič te braća Ameršek  su svoje karijere većinom gradili preko Partizana ili Crvene Zvezde. Svoj dodatni optimizam Slovenci grade na činjenici da su u prošlosti znali u baražu  eliminisati Hrvatsku te  Rusiju u baražu za SP u Južnoj Africi.

Hrvatska

Najuspješnija ekipa sa prostora zajedničke države u predposljednjem kolu dočekuje Belgiju. Pobjeda je imperativ uz želje da Belgijanci kiksaju u posljednjem kolu od Velsa kod kuće uz pobjedu Hrvatske u Škotskoj. U tom slučaju Hrvati zaobilaze baraž a kolika je realnost ovakve opcije zavisi od toga jeste li neutralni posmatrač ili nečiji navijač ili simpatizer. Bilo kako bilo u ovom momentu Hrvatska od svih reprezentacija na području ex Jugoslavije ima najbolju kontrolu lopte solidnu klupu te brz prenos lopte iz faze odbrane u napad što bi im nakon 1998. moglo donijeti  igranje u osmini finala Svjetskog pvenstva. Naravno zapadni susjedi već razmišljaju o mogućem protivniku u doigravanju i priželjkuju Mađarsku, Bugarsku, Norvešku ili Island kako nebi previše strahovali.

Bosna i Hercegovina

Nakon mnogo utakmica decenije koje su odigrali sa Danskom, Jugoslavijom,  Francuskom  u proteklim kvalifikacijama kada su ih jedan gol ili jedna pobjeda dijelile do pojavljivanja na Euru ili SP. BiH je u protekla dva ciklusa u baražu oba puta eliminisana od Portugala. No nakon mnogo neuspjeha valjda je došlo vrijeme za naplatu dugova.  Sada ih očekuje Litvanija, ekipa koja je ruku na srce dvije do tri klase iza reprezentacije BiH i trebalo bi da se dogodi čudo pa da BiH ne osvoji prvo mjesto u grupi.

Pojavljivanje Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu bila bi neka vrsta kosmičke pravde jer su iz bivše zajedničke države od 1998. evropska i svjetska prvenstva pohodile samo  Hrvatska,  Slovenija i Srbija.

Ovom prilikom ne možemo a da ne spomenemo  selektora  Srbije Sinišu Mihajlovića koji je pametno ustvrdio kako Srbija u svojoj  kvalifikacijskoj grupi ima dvije ekipe iz top 10 Belgiju i Hrvatsku a Bosna i Hercegovina Slovačku i Grčku što je tačno ali su Grci bili prvaci Evrope a Slovaci na prethodnom SP u JAR u grupnoj fazi savladali tadašnje svjetske prvake Italijane te igrali osminu finala sa Holandijom.  Spomenimo da  su u top 5 Engleska i Kolumbija koje na velikim takmičenjima ne postižu očekivane rezultate a rang lista Fife ne mora biti nužno odraz trenutne kvalitete.

Ivica Osim je bio još konkretniji. Naime on u prvom dijelu rečenice govori kako je u Brazilu očekivao pet ekipa sa prostora ex Jugoslavije ili bar  tri u doigravanju. Dakle nije se konkretno izjasnio ali  je realnost  da se dvije reprezentascije pojave u zemlji sambe dok bi plasman Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore bio fantastičan rezultat te dokaz da sport na  ovim prostorima zaslužuje mnogo više pažnje i ulaganja.

Crna Gora

Treći pokušaj Crnogoraca će ih najvjerovatnije odvesti u ponovni baraž. Naredno gostovanje u Engleskoj će biti veoma teško i samo najveći optimisti vide uspjeh. Statistika  im ne ide u prilog, tri zvanične utakmice sa Gordim Albionom te tri remija ne ostavlja  mnogo prostora za vjeru u uspjeh. No sjećajući se one krilatice kako ne bije boj svjetlo oružje te imajući u vidu nonšalanciju i opuštenost Engleza, čudo nije nemoguće. Naravno uz poraz Ukrajine od Poljske koja će se igrati bez prisustva gledalaca.

No, da je na Balkanu, u poređenju sa ostalim svijetom, sve drugačije i komplikovanije tako i fudbal koji nosi uvijek neobične situacije,  a kada navijači jedne države gledaju utakmicu neke druge ekipe iz ex države dolazi i do tragikomike.  Susjedi ili komšije postižu  gol. Neki gledaoci se raduju tapšu skaču. Neki drugi su namršteni  i dobacuju – što navijate za njih, pa  oni su pucali na nas. Zato ćemo ovom prilikom izraziti saosjećanje  sa svim stradalima u ratu 1991.- 1995.  njihovim porodicama i prijateljima.

No, kada je u pitanju sport i viteško takmičenje jedanaest na jedanaest  od jedanaestog do petnaestog oktobra  Zmajčekima, Zmajevima, Vatrenima te Sokolovima želimo mnogo sreće i mirno more do Brazila.

 Adnan Dolmagić

tačno.net
Autor/ica 4.10.2013. u 14:17