Kvalifikacije za EURO 2012: „Zmajevi“ preokretom do velike pobjede

Autor/ica 26.3.2011. u 23:05

Kvalifikacije za EURO 2012: „Zmajevi“ preokretom do velike pobjede

Nogometna reprezentacija BiH, večeras je u Zenici na stadionu Bilino polje pobijedila glavnog konkurenta za jednu od dvije prve pozicije u grupi D, kvalifikacija za EURO 2012, selekciju Rumunije sa 2:1, a strijelci za naš tim su bili Ibišević u 63.minuti i Džeko, sedam minuta prije kraja utakmice.

Ovom pobjedom, naša reprezentacija je prekinula negativnu tradiciju koju je imala protiv selekcije Rumunije te je napravila veliki korak ka konačnom cilju, plasmanu na neko veliko takmičenje.

Pred punim tribinama u Zenici, naši igrači su krenuli jako agresivno i odlučno da što prije zabiju gol. Iako su Rumuni igrali u formaciji za dva napadača Mutuom i Maricom te ofanzivnim igračima u veznom redu, nismo im dopuštali da razviju svoju igru i u potpunosti smo kontrolisali utakmicu. Naši napadi su uglavnom išli preko lijeve strane na kojoj su kombinirali Senad Lulić i Edin Džeko. Situacija na terenu je išla u našu korist, ali nismo uspjeli pronaći put do mreže protivničkog golmana, Pantilimona. Kada naši igrači nisu krunisali dobru igru i terensku nadmoć, Rumuni su iz jedne bezazlene akcije u 29.minuti, uz puno sreće, postigli vodeći gol na utakmici. Strijelac je bio Ciprian Marica, koji je u ovom meču bio najbolji rumunski igrač. Nakon primljenog gola i vidljivog šoka kod naših igrača, opao je tempo igre i prvo poluvrijeme je završeno rumunskim vodstvom. Naš najopasniji igrač u prvom poluvremenu bio je Misimović, koji prvo opasno šutirao sa desne strane iz prekida, zatim je oprobao šut sa lijeve strane sa dvadesetak metara, da bi na samom isteku vremena njegov udarac sa jedanaest metara, Pantilimon krajnjim naporom skrenuo u korner.

Drugo poluvrijeme je počelo onako kako je prvo završilo. Naši su nastavili sa još jačim i konkretnijim napadima, a protivnik se orijentisao na igru dugih pasova prema naprijed. Jedina sporna situacija u ovom meču jeste moguće igranje rukom iz 52.minute u  vlastitom šesnaestercu. rumunskog braniča Goiana, a u nastavku akcije i njegovog saigrača Tamaša. Igra je nastavljena, sudija nije pokazao na bijelu tačku. Međutim, u 63,minuti Rumuni se nisu mogli odbraniti svoju mrežu i nakon što je Misimović izveo slobodan udarac, na njegov centaršut najbolje je reagovao Ibišević i uadrcem glavom poravnao rezultat na 1:1. U tom periodu meča, selektor Sušić je osvježio ekipu uvođenjem Maletića, Muslimovića i Ibričića te pokušao iskoristiti zbunjenost rumunskih fudbalera. Najbolje prilike su propustili naš najbolji igrač u ovom dvoboju, Lulić i Džeko, ali njihovi pokušaji su završavali uglavnom na vanjskoj strani mreže ili u rukama Pantilimona.

Velika odlučnost i želja za pobjedom je nagrađena sedam minuta prije kraja meča. Korner sa desne strane izveo je Pjanić, nesmotrena je bila odbrana ruumunske reprezentacije i ostavila Džeku i Ibričića same ispred svog golamana, a takvu priliku Džeko nije propustio i pogodio protivničku mrežu za konačnih 2:1 u ovom dvoboju. Vodstvo iz 83.minute naši nogometaši nisu ispuštali, tako da je nakon sudijskog zvižduka za kraj utakmice, rezultat ostao 2:1 u našu korist.

Ovim preokretom i s nova tri boda, naša reprezentacija sada ima sedam bodova, čime je ostala u utrci za plasman na EURO 2012 u Poljskoj i Ukrajini.

Kapiten „Zmajeva“ Emir Spahić, koji je Adriana Mutua učinio neprimjetnim na terenu, bio je jako zadovoljan i istakao da su svi igrači odigrali odlično.

„Treba stisnuti ruku svim igračima, iako su nas Rumuni neugodno iznenadili, stisli smo se i pokazali veliki karakter. Dominirali smo tokom cijelog meča, oni su imali sreće kod vodećeg pogotka, ali mi smo na kraju zasluženo pobijedili.“

Selektoru Safetu Sušiću je bilo teško nakon zaostatka na poluvremenu, ali je vjerovao u svoje momke i to se isplatilo.

„Počeli smo fenomenalno, dominirali smo, ali nismo imali sreće. Bili smo bolji tokom cijelog meča i na kraju je pravda zadovoljena. Odlučili smo da igramo napadački i kao što sam ranije rekao igračima, morat ćemo dati dva gola da pobijedimo. Tako je na kraju i bilo. Nakon svega, jako sam ponosan na svoje igrače.“

Početkom mjeseca aprila, ukoliko naš Nogometni/Fudbalski savez ne usvoji prijedloge iz UEFA-e, prijeti nam suspenzija iz svih takmičenja, ali ako se suspenzija ne ostvari, naša reprezentacija nastavlja kvalifikacije 3.juna utakmicom protiv reprezentacije Rumunije u gostima.

 

Autor/ica 26.3.2011. u 23:05