INTERVJU Safet Sušić: Svoju ličnu ozbiljnost samo prenio na fudbalsku reprezentaciju BiH!

tačno.net
Autor/ica 13.6.2013. u 13:50

INTERVJU Safet Sušić: Svoju ličnu ozbiljnost samo prenio na fudbalsku reprezentaciju BiH!

Da je fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pravi svjetski hit, ali i osvježenje na globalnoj sportskoj sceni, potvrđuje i činjenica da su predstavnici jedne od najvećih svjetskih medijskih agencija, kineske Xinhua-e, insistirali da u Sarajevu naprave intervju sa selektorom Zmajeva Safetom Sušićem.

Novinar Han Jijanjun, koji je Safetu Sušiću poklonio vaznu crvene boje koja prema kineskom vjerovanju donosi sreću, kaže  kako su riječi koje Kinezi najviše povezuju sa Bosnom i Hercegovinom “Džeko” i “Valter”, a da rečenica “Vazduh trepti kao da nebo gori” iz filma “Valter brani Sarajevo” predstavlja nešto posebno za cjelokupan kineski narod.

Kineskog kolegu zanimalo je šta je to najvažnije što je Safet Sušić uradio sa svojom reprezentacijom da ona danas izgleda ovako superiorno i da se nalazi na dobrom putu prvog historijskog plasmana na Svjetsko prvenstvo.

–  Pa ako bih mogao izdvojiti jednu stvar, onda je to da činjenica da sam svoju ličnu ozbiljnost prenio na moje igrače. Osim na terenu, ta ozbiljnost vidi se i na njihovom kompletnom ponašanju, odnosu prema državnom timu, izjavama u medijima… – kaže Safet Sušić.

Selektor Sušić osvrnuo se i na utakmicu u Latviji, ali i otkazani meč protiv Omana i nastavak kvalifikacija naše reprezentacije.

–  U Latviji smo još jednom mogli vidjeti koliko ovi momci ozbiljno shvataju svaku utakmicu i koliko imaju jak karakter, obzirom da su nakon prvog poluvremena sa puno šansi, ali bez golova, isto nastavili igrati u drugom dijelu igre. U Omanu sam priliku želio dati većinom igračima koji nisu igrali u Rigi, no otkazivanje utakmice i ne predstavlja neki prevelik problem u našem planu rada. Igrači su umorni od klupskih obaveza i njima je sigurno dobro došlo da im odmor započne nekoliko dana ranije od planiranog.  Brzo im dolaze klupske pripreme i obaveze, tako da će do utakmice protiv SAD-a u augustu svi biti spremni, kao i naravno za nastavak kvalifikacija na jesen. – konstatuje najuspješniji selektor BiH svih vremena.

Papetovi izabranici igraju po cijelom svijetu. Kako ih sve pratiti.

– Moji igrači igraju diljem planete, ali svi oni igraju u velikim klubovima tako da je njihove nastupe lako pratiti. Koristimo nove tehnologije, pratimo što više utakmica je moguće i trudimo se da držimo sve pod kontrolom. – riječi su Safeta Sušića.

Kineski fudbal dobio je u proteklim godinama ogromne investicije, dovedeni su najbolji svjetski treneri, prave se veliki stadioni, no rezultata na svjetskom nivou još uvijek nema. Da li se Safet Sušić nekada vidi kao trener u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta?

– Fudbal igraju fudbaleri, a ne treneri i stadioni. Da bi jedna liga bila globalno jaka i uspješna, ona mora imati najbolje igrače. Nije to samo problem Kine, takav je problem i Francuske. Svi najbolji svjetski igrači idu u Englesku, Španiju i Italiju i logično je da su te lige najjače, najatraktivnije. Vjerujem da kineski fudbal čeka svijetla budućnost, jer rade dobar posao uz velike investicije. Naravno, ništa nije lako napraviti preko noći. Pratim kineski fudbal, tamo igraju naši Muslimović i Misimović. Otkako je Misimović prešao u Guizhou Renhe pratim tu ligu još aktivnije. Moj trenerski angažman u budućnosti u Kini? Zašto da ne, ali sada su mi samo reprezentacija BiH i Brazil u mislima. – govori Sušić.

Zanima čitatelje u Kini šta najbolji fudbaler PSG-a misli o kupovini njegovog bivšeg kluba od strane arapskih investitora.

– Mislim da je to odlična stvar za klub, za grad Pariz, za cijelu Francusku. Upravo kako sam rekao uvijek su najbolji igrači zaobilazili Francusku i išli u Englesku, Španiju i Italiju. Sada su na dobrom putu da to promijene.  Nikada mi nije bilo jasno kako jedan tako veliki grad, svjetska metropola poput Pariza ima samo jedan klub, a nema velikih rezultata. – smatra Pape.

Sušić je zbog obaveza u reprezentaciji odbio otputovati na finale Lige Šampiona kao gost UEFA-e, ali i bio spriječen prisustvovati na proslavi PSG-ove titule prvaka Francuske u statusu specijalnog gosta.

– Kada počinju pripreme reprezentacije tada ne želim biti vezan i fokusiran na bilo šta drugo osim moje igrače. Ne bi bilo nimalo ozbiljno da sam putovao po Europi umjesto da u Sarajevu obavljam svoj posao. Ne dajem ni previše izjava za medije u tom periodu. Prema ugovoru moram biti 15 dana prije utakmice u glavnom gradu naše zemlje, no ja uvijek dođem ranije. Praktično sam sedam mjeseci godišnje u Sarajevu, ostatak u Parizu.  – riječi su Safeta Sušića.

Upravo je finale Lige Šampiona bilo najboljim pokazateljem da bez najbolje fizičke spreme ekipa ne može pokazati svoje druge kvalitete.

– Finale Lige Šampiona bio je još jedan primjer da je fizička sprema osnova za uspjeh svakog fudbalskog tima. Mojim igračima uvijek govorim da kada igraju protiv lošije reprezentacije od nas, a koja je fizički spremna i čiji igrači se nalaze u odličnoj formi, da tek onda kada našu formu dovedemo na nivo protivnika ili viši nivo, možemo pokazati prednost koju posjedujemo u tehničkom smislu. U svakom meču od igrača tražim da na terenu najviše udare na najveće snage i prednosti protivnika. Opet je za to ključna fizička sprema, jer uzalud ti ne znam kakvi individualci na terenu, ako nisu fizički spremni.

Vidjeli smo svi šta je za Barcelonu značio nespreman Messi, a sa druge strane kako je izgledao Bayern. – govori Safet Sušić.

Predstavnici Xinhua-e željeli su fotografisati Sušića uz pehare u zgradi NFSBIH, kao i već dogovoriti intervju po plasmanu naše reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, no legendarni Pape poziva na oprez.

– Nemamo mi pehara, tek ih moramo osvojiti. – uz smijeh kaže Safet Sušić i dodaje – Treba nam još devet bodova iz četiri meča. Još je rano uopšte govoriti o plasmanu, jer samo jedna loša utakmica može sve pokvariti. Treba stajati čvrsto na zemlji, ozbiljno ući u svaku utakmicu i naravno rješavati stvari meč po meč.  U svakom slučaju spremni smo za veliki uspjeh i želimo donijeti radost našem narodu. – zaključuje najbolji fudbaler Bosne i Hercegovine svih vremena, koji će prema svemu sudeći, postati prvim selektorom koji je odveo našu zemlju na jedno veliko takmičenje.

Ostala je na radnom stolu Safeta Sušića crvena kineska vazna. Donijeće sreću Papetu, zašto da ne, sreća prati hrabre i poštene!

(Reprezentacija.ba)


tačno.net
Autor/ica 13.6.2013. u 13:50