Ima jedan mali, igrao bi za nas. Kako se zove? Zvjezdan Misimović

tačno.net
Autor/ica 15.8.2014. u 13:11

Ima jedan mali, igrao bi za nas. Kako se zove? Zvjezdan Misimović

Jedan od najboljih bh. fudbalera svih vremena Hasan Salihamidžić na treningu je Bayerna primjetio bucmastog mladića.

Taj je mladić bio u drugoj ekipi Bayerna, ali je Salihamidžić nakon samo petnaestak minuta treninga vidio da se u njemu krije ogroman talent.

Odmah nakon treninga telefonom je nazvao tadašnjeg selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Blaža Sliškovića.

“Baka, ima jedan mali ovde, njegovi su porijeklom iz Bosne, mogao bi igrati za nas. Biće čudo od igrača”, rekao je Braco.

“Daj, pošalji ga odmah”, uzvratio je legendarni Mostarac i upitao:

“Kako se zove?”

Zvao se Zvjezdan Misimović.

BqiHJyAIAAAfEJH

Bilo je krajem 2003. godine, a Slišković je pozvao Misimovića u reprezentaciju, gdje je 18. februara 2004. godine debitovao u prijateljskoj utakmici protiv Makedonije.

Danas, deset godina poslije, Zvjezdan Misimović se oprostio od reprezentacije.

Decenija provedene u dresu BiH od Zvjezdana Misimovića napravila je legendu, igrača u ravni Sergeja Barbareza, do sada neprikosnovene legende bh. fudbala.

Nikad niko nije odigrao utakmica u dresu BiH koliko Zvjezdan Misimović.

Sa čak 83 nastupa je apsolutni rekorder. Postigao je 25 golova, a od njega je efikasniji bio samo njegova “druga polovina”, saigrač iz Wolfsburga i reprezentacije Edin Džeko.

Miske i Džeko su bili osovina koja je držala Wolfsburg, a u nebrojeno mnogo slučajeva i reprezentaciju BiH.

Prema Misimoviću je napravljeno toliko mnogo nepravde, ali nikada nije razmišljao da zbog toga napusti reprezentaciju svoje domovine.

Uzeta mu je kapitenska traka, Miroslav Blažević ga je optužio za izdaju, ali Miske nikad nije napustio svoju reprezentaciju. Igrao je kad mnogi nisu htjeli, davao golove kada je to bilo najpotrebnije, a danas je ipak odlučio reći zbogom.

Bio je i ostao jedan od mezimaca navijača BiH, a parola “Jedan je Miske” najbolje opisuje sve.

U budućnosti, kada se spomene ime Zvjezdana Misimovića, svi trebaju ustati, jer ovakvih igrača nismo imali puno. Imali smo samo jednog i hvala mu svemu.

 

 

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 15.8.2014. u 13:11