„Dijamant“ vrijedi skoro kao prvi tim reprezentacije Rumunije

Autor/ica 22.3.2011. u 08:50

„Dijamant“ vrijedi skoro kao prvi tim reprezentacije Rumunije

Sinoćnjim okupljanjem u hotelu „Hercegovina“ na Ilidži i službenom prozivkom igrača, počelu su pripreme za prvu od dvije ključne utakmice protiv reprezentacije Rumunije, koja je na rasporedu za četiri dana.

Sa našim subotnjim protivnicima imamo negativan skor, dva poraza iz isto toliko mečeva, ali rezultati i prikazana forma Rumuna u dosadašnjem dijelu kvalifikacija, daje nam za pravo da se nadamo prekidu neugodne tradicije. U prilog tome ide i činjenica da je naš trenutačni prvi tim za 24, 5 miliona eura „teži“ od prvog tima Rumunije.

Prosječna starost naših igrača je 26 godina, dok ni naši protivnici nisu mnogo „iskusniji“ sa prosječnim brojem godina 25,7. Prosjek kod nas popravljaju prije svih sjajni 34-godišnji Elvir Rahimić i Kenan Hasagić, koji sa 31-om godinom proživljava najbolje golmansko doba. Nakon njih slijede 30-godišnjaci, kapiten Emir Spahić, napadač Zlatan Muslimović i povratnik u tim, Darko Maletić. Najveća rumunska uzdanica u meču protiv nas i njihov ponajbolji igrač, Adrian Mutu je sa svoje 32 godine njihov najstariji igrač, nakon njega dolazi veznjak Temišvara, Dan Alexa sa godinom manje te Chivu i Goian sa po 30 godina.

Međutim, gledajući u valutama, mi smo u prednosti. Prije svega, zahvaljujući našem „Dijamantu“, Edinu Džeki, koji sa vrijednošću od 30 miliona eura, košta približno kao prvi tim Rumunije. Da razlika ne bude veća, „kriv“ je Christian Chivu, čija je cijena 13 miliona eura.

Džeko je svojim transferom u Manchester City oborio mnoge rekorde, pa je između ostalog postao najskuplji fudbaler sa ex-jugoslovenskih prostora i nalazi se na listi pedeset najskupljih igrača svijeta.

Trenutačni prvih jedanaest naše reprezentacije vrijedi 72, 3 miliona eura, ali da nije suspendiran, Sejad Salihović bi zauzeo mjesto u prvom timu umjesto Mensura Mujdže (2 miliona eura), pa bi sa svojih 7 miliona eura dodatno povećao vrijednost našeg tima na 77, 3 miliona eura. Najmanju tržišnu vrijednost od igrača prvog tima, ima Rahimić, 500.000 eura. Međutim, gledajući cijenu svih okupljenih igrača naše selekcije, dolazimo do „vrtoglave“ cifre od 96,5 miliona eura.

Sastav ekipe „trikolora“ koji bi se trebao suprotstaviti nama u Zenici vrijedi 47,8 miliona eura, u kojem pored Chivua, najviše koštaju Mutu i Rat sa po 6 miliona eura. U prvom timu može zaigrati i Stancu (5 miliona eura), koji bi na taj način povećao cijenu svojoj ekipi na cca 50 miliona eura. U subotu bi kod Rumuna na terenu najmanje trebao koštati Florescu, sa 750.000 eura.

Ukupna „težina“ svih igrača koje je okupio Razvan Lucescu je 72 miliona eura.

 

BiH (72,4 miliona eura):

 

Kenan Hasagić – 2 (miliona eura)

Emir Spahić – 5.5

Adnan Mravac – 700.000

Mensur Mujdža – 2

Zvjezdan Misimović – 9

Haris Medunjanin – 2

Elvir Rahimić – 500.000

Miralem Pjanić – 11.5

Senad Lulić – 1.2

Vedad Ibišević – 8

Edin Džeko – 30

 

Rumunija (47,85 miliona eura):

 

Ciprian Tatarusanu – 2.1

Cristian Chivu –  13

Gabriel Tamas – 4

Razvan Rat – 6

Cristian Sapunaru – 3.5

Gabriel Torje – 3.8

Dan Alexa – 2.2

Ciprian Deac – 2

George Florescu – 750.000

Adrian Mutu – 6

Ciprian Marica – 4.5

 

 

 

 

Autor/ica 22.3.2011. u 08:50