Dean Klaufurić preuzeo Rođene: Moderni trener za novo doba Veleža

Irfan Tabaković
Autor/ica 29.8.2023. u 19:57

Dean Klaufurić preuzeo Rođene: Moderni trener za novo doba Veleža

Foto: PAP

Klafurić je moderan trener, koji prati trendove, ima jasnu viziju i plan igre, ali i razvoja svih sportskih komponenti neophodnih za potpuni uspjeh. Insistira na posjedu, napadačkoj igri i traži od svih igrača, uključujući i golmana, da učestvuju u igri.

Piše: Irfan Tabaković

U predvečerje derbija sa Sarajevom na Koševu uprava FK Velež užurbano je radila na rješavanju pozicije šefa stručnog štaba, nakon sporazumnog raskida sa Nedimom Jusufbegovićem.

Izbor je pao na Deana Klafurića, našoj sportskoj javnosti ne toliko poznatog stručnjaka, ali onima koji duže prate regionalni nogomet Klafurić je itekako poznato trenersko ime.

Trener koji dolazi iz hrvatske trenerske škole koja se u regionu pokazala najuspješnijom i najproduktivnijom ako pogledamo rezultate hrvatskih klubova, ali i broj trenera koja je ta škola izbacila. Klafurić dolazi iz ozbiljnog sistema koji odavno daje rezultate. Bjelica, Tomić, Kopić, Bišćan te čitava plejada mladih trenera proizašli su upravo iz istog sistema. Uostalom, ovih dana Zrinjski, koji igra play off Europske lige, za svoje historijske rezultate može upravo da zahvali trenerima iz Hrvatske – Sergeju Jakiroviću koji je udario temelje ekipe i u istu usadio pobjednički mentalitet te Krunoslavu Renduliću koji je samo nadogradio Jakirovićev tim te, koristeći slične metode u radu i treniranju, Zrinjskom donio najmanje grupnu fazu Konferencijske lige.

Klafurić dolazi sa biografijom koja je za naše uslove prilično impozantna – Legla iz Varšave te osvojeni kup Poljske najveća su referenca ovog stručnjaka. Pored Poljske, radio je na Kipru, Mađarskoj, bio selektor ženske reprezentacije Hrvatske, a dugo je vremena i u omladinskoj školi Dinama, gdje je jedno vrijeme bio prvi pomoćnik Zoranu Mamiću.

Klafurić je, iako ima 51 godinu, moderan trener, koji prati trendove, ima jasnu viziju i plan igre, ali i razvoja svih sportskih komponenti neophodnih za potpuni uspjeh. Insistira na posjedu, napadačkoj igri i traži od svih igrača, uključujući i golmana, da učestvuju u igri. Budući da je radio kao glavni trener, kao pomoćnik, ali i kao trener u omladinskim kategorijama, može se reći da je itekako kompetentan i da poznaje potrebe kluba na svim nivoima njegove organizacije.

Riječ je o treneru koji je jako detaljan i sistematičan u svom radu, sa krajnje profesionalnim pristupom i odnosom kako prema poslu, tako i prema igračima. Sa Klafurićem iz Hrvatske u Mostar dolaze još dva trenera, jedan kondicioni te sportski direktor. Još jedan je to pokazatelj koliko je uprava kluba odlučila napraviti ozbiljan zaokret u ulaganju u ono čega u našem klupskom fudbalu ima najmanje – znanje i stručnost.

Angažman Klafurića predstavlja i jasan smjer kojim Velež tek treba da krene. Ozbiljan pristup i stručni kadrovi na svim pozicijama od menadžmenta i stručnog štaba do omladinske škole. Za vidljive rezultate potrebno je vrijeme i strpljenje. To pokazuje iskustvo. Preduslovi postoje, ali za potpunu implementaciju sistema kojeg Klafurić preferira bit će potrebna najmanje dva prelazna roka kako bi se izvršila pravilna selekcija. Novom treneru, sportskom direktoru i ljudima koji budu njihovi saradnici potrebno je pružiti podršku i biti strpljiv. Ozbiljan rezultat u fudbalu je proces i nemoguće ga je postići preko noći. Vrlo brzo ćemo vidjeti prve konture Veleža pod diregentskom palicom Deana Klafurića. Navijači, rekli bismo s pravom, očekuju puno od ekipe koja je objektivno najskuplja u Veležovoj poslijeratnoj historiji. Emocija i strast su esencija nogometa, ali moć je u znanju. Stoga, sanjajmo i vjerujmo u znanje, kako bismo ponovo dosanjali neku novu Atinu.

Irfan Tabaković
Autor/ica 29.8.2023. u 19:57