Braća Kličko prelaze na velike ekrane

Autor/ica 16.6.2011. u 00:42

Braća Kličko prelaze na velike ekrane

Die Klitschkos” (“Kličkovi”) oduševio je filmske kritičare koji su pogledali dokumentarac i prije početka emitiranja u njemačkim kino-dvoranama. Režiser Sebastian Dehnhardt i junaci filma s nestrpljenjem očekuju reakcije publike.

“Strašno smo nervozni hoće li se gledateljima dopasti film. Izdali smo dvije knjige o našem životu, dokumentarac je bio logični idući korak”, izjavio je Vladimir Kličko.

Dehnhardt je pune dvije godine kamerom pratio u stopu ukrajinske svjetske prvake u teškoj kategoriji. Bio je u njihovoj blizini i u ringu tijekom borbi, na treningu – ali i u privatnim trenucima.

Snimljeni materijal “obogatio” je privatnim filmskim snimcima iz djetinjstva čuvene sportske braće, te isječcima iz nekoliko velikih intervjua koje su Vladimir i Vitali dali svjetskim medijima tijekom karijere.

Kritičari posebno hvale autentične snimke razgovora s ocem Vladimirom i majkom Nadeždom, koje će publika vidjeti po prvi put. Dokumentarac traje 110 minuta, iako je režiser montirao trosatno djelo.

“Bile su to teške diskusije, no tri sata bi bila ipak previše, to nitko ne želi gledati”, smatra Vladimir Kličko. Dennhardt uoči početka emitiranja u kinima naglašava da “Kličkovi” nije klasični film o boksu. “Braća Kličko su za mene osobnosti suvremene povijesti. Oni utjelovljuju vrijednosti koje mnogi smatraju pozitivnima i koje mnogi cijene!”

Sve je počelo kod Černobila

Njemački je režiser u javnosti postao poznat po portretima o “Hitlerovim pomoćnicima”, on je dokumentarno obradio i “Čudo iz Berna”, legendarnu pobjedu njemačke nogometne reprezentacije protiv nadmoćnih Mađara u finalu Svjetskog prvenstva 1954.

Dennhardtov film o ukrajinskim boksačima počinje prije 25 godina – u vrijeme nuklearne katastrofe u Černobilu.

Vitali i Vladimir, dječaci koji su tada imali 14 i 10 godina, živjeli su još u Ukrajini. Otac je bio časnik Crvene Armije i bio je stacioniran u blizini černobilskog reaktora. “Mi smo se tada igrali u lokvama u kojima se vjeronatno nalazila radioaktivna voda”, sjeća se Vitali svojih mladih dana.

Kličko senior kasnije je doista obolio od raka, opravdano se sumnjalo da je to bila posljedica havarije u Černobilu.

Bračni par Kličko s distance je intentivno pratio sportsku karijeru svojih sinova. Mama i tata su ostali u Ukrajini, a Vitali i Vladimir su otišli na Zapad, u Njemačku. Film daje naslutiti koliko su roditelji patili nakon svakog gorkog poraza. Do danas roditelji nisu nikada uživo pogledali niti jednu jedinu borbu svojih sinova! Niti u ringu, a niti na televiziji.

Vladimir je “kriv” da su povučeni otac i majka uopće pristali prvi put pred kamerama govoriti o obitelji i sinovima. “Kao mlađe dijete imao sam naravno uvijek malo više utjecaja na mamu”, šali se on. Uskoro (2. srpnja) Vladimir će u Hamburgu ponovno ući u ring. U meču protiv Davida Hayea on brani titulu prvaka svijeta.

Profesionalni boksači Vitali i Vladmiri Kličko bili su prva braća u povijesti “plemenite vještine” koji su istovremeno (2008. godine) bili nositelji titule svjetskih prvaka u teškoj kategoriji, no po različitim verzijama. Nikada se nisu borili jedan protiv drugog – navodno su to obećali svojim roditeljima.

Film zanimljiv i boksačkim laicima

Dokumentarac je, kako se nada režiser Dennhardt, zanimljiv i boksačkim laicima – upravo zbog intervjua s roditeljima dvojice boksača: “Nije to film o boksu, to je više priča o bratskoj ljubavi, o posebnim osobama.”

U travnju 2011. na čuvenom Tribeca Film Festivalu u New Yorku upriličena je svjetska premijera “Kličkovih”. U Essenu je u utorak film premijerno prikazan u Europi.

Na premijeri je bio samo Vitali, koji se oprostio od boksa i sada gradi političku karijeru u Ukrajini. No, na njemačkoj premijeri u Berlinu se očekuje i dolazak mlađeg brata.

Autor/ica 16.6.2011. u 00:42