Borba protiv diskriminacije dovedena do apsurda: Liverpool zabranio riječi “princeza”, “hendikepiran” i “igrate kao

tačno.net
Autor/ica 31.7.2013. u 13:54

Borba protiv diskriminacije dovedena do apsurda: Liverpool zabranio riječi “princeza”, “hendikepiran” i “igrate kao

KADA deseci interventnih policajaca krenu na goloruk narod zbog vikanja riječi “peder”, prosječnom Hrvatu, koji tu riječ koristi i konzumira na dnevnoj bazi, reakcija bi se mogla činiti pretjerana. Ipak, borba ujedinjene Europe protiv svih oblika diskriminacije nije samo u Hrvatskoj dovedena do apsurda.

Liverpool je jučer objavio popis riječi koje se ne smiju koristiti na stadionu među zaposlenicima kluba jer postoji mogućnost da uvrijede pojedinca ili skupinu ljudi. Osim tradicionalnih pogrdnih izjava za druge rase, mnoge je iznenadio niz riječi koje se mogu upotrijebiti u ružnom kontekstu. Tako su na listi, pored “pedera” i “cigana” dospjele i riječi poput “obojeni”, “princeza”, “patuljak”, “hendikepiran” te izrazi “to je/ti si gej”, “igrati kao curica”, “ne budi žena”.

Liverpool se za ovaj potez odlučio zbog lošeg ugleda u javnosti nakon što je Luis Suarez kažnjen zbog rasističke uvrede Patricea Evre 2011. godine. “Redsi” nastoje popraviti svoj imidž, pokrenuli su razne edukacijske programe, a prošle godine su postali prvi engleski klub koji je sudjelovao na gay paradi.

Nakon sinoćnje intervencije na Maksimiru zbog riječi “cigani” i “pederi”, i Zdravko Mamić mora poraditi na imidžu Dinama. Počeo je pozivanjem Roma na press konferenciju par sati prije utakmice. Hoće li, vođen engleskim primjerom, uskoro marširati i u gay paradi?

 

 

 

izvor: index.hr

tačno.net
Autor/ica 31.7.2013. u 13:54