BiH vs Rumunija: Treća sreća

Autor/ica 22.3.2011. u 00:36

BiH vs Rumunija: Treća sreća

Naša nogometna reprezentacija je dva puta do sada odmjerila snagu sa reprezentacijom Rumunije i oba puta smo poraženi.

Trenutno 52. reprezentacija na FIFA-inoj rang listi, reprezentacija Rumunije, svoj prvi nastup na europskim prvenstvima je ubilježila 1984.godine u Francuskoj, a nakon toga na tri od posljednja četiri prvenstva, onom održanom 1996.godine u Engleskoj, zatim 2000.godine u Holandiji i Belgiji, gdje su zabilježili i najbolji plasman na europskim prevenstvima porazom u četvrtini finala od Italije te 2008.godine u Austriji i Švicarskoj.
Odigrali su trinaest utakmica, pobjedu su slavili samo jednom, četiri meča su odigrali bez pobjednika a u osam susreta su sa terena izašli kao poraženi.
U dosadašnjem dijelu kvalifikacija za naredno Europsko prvenstvo, „trikolori“ imaju slab učinak. Iza njih su tri odigrane utakmice, u kojima nijednom nisu upisali tri boda, remizirali su u dva prva meča i treći izgubili. Koliko je Albanija neugodan protivnik, pokazao je susret u Rumuniji, kada su sa domaćinima podijelili bodove (bilo je 1:1), dok su u Bjelorusiji mreže mirovale. Sa dva boda iz dvije utakmice, naši subotnji protivnici su otputovali na megdan Francuskoj, koja ih je ispratila sa dva gola u mreži i prvi poraz u kvalifikacijama.
Trenutno zauzimaju petu poziciju u grupi.
Da su u slaboj formi, govore i rezultati njihovih prijateljskih dvoboja. U 2010. godini odigrali su šest utakmica, uz jako loše rezultate. Pobjedu protiv slabog Hondurasa (3:0), te donekle „nulu“ sa Italijom (1:1) u potpunosti su zasjenili poraz od Izraela, kojem nisu zabili gol (0:2), poraz od Ukrajine, u utakmici sa puno golova (3:2), minimalni trijumf Makedonije (0:1) i uvjerljivi Turci sa dva gola u mreži njihovog golmana.
U ovoj godini su malo uspješniji, te su od dva meča uspjeli remizirati sa Ukrajinom, uz po dva pogotka na obje strane i Ciprom (1:1).

Najuspješnija godina u historiji reprezentativnog nogometa naše države jeste 2009.godina, koja će ostati u lijepom sjećanju i zaljubljenicima u najvažniju sporednu stvar na svijetu. „Ljiljani“ su bili na korak od jednog velikog takmičenja, SP-a 2010. godine, ali baraž nam je dodijelio Portugal, koji je u oba susreta pobijedio minimalnim rezultatom. Na FIFA-inoj rang listi se nalazimo blizu Rumuna, na 56.mjestu, ali nikada nismo uzeli učešće na završnoj smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.
U kvalifikacije smo krenuli iz Luksemburga, „zmajevi“ su „izrigali vatru“ i tri gola u mreži autsajdera naše grupe, bila su pozivnica za utakmicu protiv Francuza u našem glavnom gradu. Prvi favoriti grupe su tu ulogu i opravdali (bilo je 0:2) te se kući vratili sa tri boda. Popravni ispit smo imali u Albaniji, ali više od po jednog gola u našoj i albanskoj mreži nijedna ekipa nije mogla.
Trenutno smo na četvrtom mjestu naše grupe.
Relativno dobra forma je pokazana u prijateljskim mečevima, prije svega sa Slovacima, koje smo porazili na njihovom terenu golovima Medunjanina, Pjanića i Džeke (2:3), zatim „nula“ kombinovanog sastava i Poljske (završeno 2:2) te poraz u Atlanti od Meksika (2:0), ali bez nekih ključnih igrača na raspolaganju.

Tradicija je na strani Rumunije, nakon dva poraza, ovo je za nas treća sreća.
Koševo je u septembru 2002.godine bilo mjesto odigravanja prve utakmice, kvalifikacija za EURO 2004, u kojoj smo „potučeni“ sa tri primljenja gola, a strijelci su bili: Chivu, Munteanu i Ganea. Rumuni su nas ugostili u Krakoviji, u uzvratnom meču koji se igrao 2003.godine, odakle smo se vratili praznih ruku. Tri boda su ostala u Rumuniji, a golove su postigli: Mutu i Ganea. Od tadašnjih igrača danas su tu još samo Chivu i Mutu kod „trikolora“, a Hasagić u našem timu.
Godinama igramo sudbonosne utakmice, za nas su sve utakmice ključne, ali kao što Ivica Osim kaže: „Prestanimo sa tim više. Jasno da situacija nije dobra, ne treba sad dodatno opteretiti selektora i igrače. Kako god završi utakmica sa Rumunima, neće presuditi, niti će nam osigurati plasman, niti zatvoriti vrata. Igrat će se još.”

Autor/ica 22.3.2011. u 00:36