Baždarević: S Miličevićem i Jajalom možemo biti na dobitku

tačno.net
Autor/ica 5.3.2016. u 10:50

Baždarević: S Miličevićem i Jajalom možemo biti na dobitku

Za tačno tri sedmice nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovo će u akciju. Gorčina poraza od Irske u baražu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. još nije izlapjela, a naš nacionalni tim čeka novi posao, pripreme za naredni ciklus za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

Za tri sedmice gostujemo u Luksemburgu, a četiri dana poslije u Cirihu ćemo igrati protiv Švicarske.

Uoči ovih susreta, selektor Mehmed Baždarević dobio je dobre vijesti – veznjak Genta Danijel Miličević i fudbaler Palerma Mato Jajalo odlučili su igrati za BiH. Na njihove usluge neće se moći računati dok FIFA ne odobri promjenu sportskog državljanstva, ali je to svakako dobra stvar.

Imaju kvalitet

Baždarević je obojicu ovih igrača gledao u nekoliko navrata i bio je zagovornik ideje da im se ponudi naše državljanstvo.

– To je odlično. Dobro je da reprezentacija ima na raspolaganju što više igrača i da imamo što bolji izbor. Obojica imaju kvalitet i u kontinuitetu igraju dobro. Zato smo mi, iz Nogometnog saveza, i krenuli u akciju da im se riješe papiri – kaže Baždarević za “Avaz”.

Koliko Miličević i Jajalo mogu donijeti reprezentaciji? 

– To je na njima. Kada dobiju pozive, neka pokažu da li ih s razlogom zovemo, ali kažem, prema onome što smo do sada mogli vidjeti, mislim da s njima možemo biti na dobitku. Sama činjenica da će ojačati konkurenciju i dati nam više izbora je dobra – govori naš selektor.

Miličevića i Jajala sigurno neće biti na spisku za Luksemburg i Švicarsku. A koga će biti, pitanje je na koje će selektor uskoro morati dati odgovor. O podmlađivanju se već dugo špekulira, ali Meša još ne daje konkretnije informacije o imenima igrača koje će isprobati.

Prvotimci sa strane 

– Moja vizija je da sačuvam kostur ekipe. Loše utakmice protiv Irske nisu razlog da vršimo dramatične promjene. Namjera mi je da u susretu protiv Luksemburga dam priliku fudbalerima koji su manje igrali u proteklom ciklusu, a da prvotimce ostavim sa strane. Hoću da vidim kakve su im mogućnosti – kaže strateg bh. tima.

Konačnu odluku o igračima koje će zvati, Meša će donijeti sljedeće sedmice, a do tada, on i njegovi saradnici gledat će nekoliko utakmica Premijer lige BiH.

Više pažnje dijaspori i Premijer ligi BiH 

Baždarević je na prekjučerašnoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH prezentirao plan aktivnosti uoči i tokom kvalifikacija za SP. Ima li u tom planu nešto što Meša već nije radio u prošlom ciklusu, pitali smo selektora.

– Slično je. Dakle, skautiranje, praćenje igrača… No, ono čemu želim posvetiti više pažnje je dijaspora, u kojoj imamo dosta fudbalera koji nam mogu koristiti. Također, želim ojačati saradnju s klubovima Premijer lige – kaže Baždarević.

Jajalo: Shvatite me, ne mogu ništa govoriti 

Jajalo je, prema informacijama iz NSBiH, odlučio igrati za BiH, ali to nam nije mogao i potvrditi. U jučerašnjem telefonskom razgovoru rekao nam je kako mu njegov klub Palermo ne dozvoljava medijske istupe, čak ni o temama koje se tiču reprezentacije.

– Shvatite me, zaista ništa ne mogu govoriti – rekao je veznjak italijanskog prvoligaša, rođen u Jajcu.

Dvadesetsedmogodišnji Jajalo, podsjetimo, došao je do dresa Palerma preko Slavena, Sijene, Kelna, Sarajeva i Rijeke. Za mlađe selekcije Hrvatske odigrao je 28 utakmica i postigao pet golova, a za A-tim dvije prijateljske, protiv Argentine 2014. i protiv Gibraltara 2015. godine, u kojima je odigrao po 25 minuta.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 5.3.2016. u 10:50