35 GODINA OSNIVANJA K.N. RED ARMY

tačno.net
Autor/ica 28.3.2016. u 09:51

35 GODINA OSNIVANJA K.N. RED ARMY

KN Red Army će uz svoj jedini FK Velež još decenijama biti i postojati, a ljubav koja se prenosi sa koljena na koljeno će se nastaviti

Fudbalski Klub Velež, sa svojom skoro stogodišnjom tradicijom je uvijek okupljao hiljade navijača širom prostora bivše Jugoslavije i ti navijači su decenijama nastupali organizovano, pod istom zastavom – crvenom. Već 35 godina, znači sad već davne 1981-e navijači su se odlučili za popularno ime Red Army, koje je nosilo svu simboliku vremena i najvećih uspjeha 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka kad se klub sa velikim uspjesima nosio sa najvećim evropskim klubovima i bio u vrhu tadašnje Jugoslovenske lige.

Od nastanka grupe, pa sve do današnjih dana Red Army nije bio i ostao samo 12-i igrač Veleža, nego potreba, riješenje i odgovor na sve probleme nastale oko kluba. Grupu su pratili teški trenuci i sve ono što je proživljavao Velež, proživljavao je i Red Army. Međutim, klub nikada nije bio sam, niti je bio ostavljen na milost i nemilost krojačima sudbine sa nacionalnim predznakom, jer je Klub Navijača Red Army bio jedan od garanata opstanka kluba sa bogatom i blistavom tradicijom, našeg Veleža. Red Army je bio uz Velež u danima njegove najveće slave isto kao što je, i stao i ostao, uz Velež u njegovim, usuđujemo se reći, najtežim trenucima, gdje smo mnogo puta do sada upravo mi bili zadnja prepreka gašenju našeg kluba.

Bili smo i ostali prva linija odbrane grada kakvog mnogi još samo u sjećanjima gaje, predstavnici jedne subkulture i pripradnici jednog pokreta. Kroz grupu je za ovih 35 godina prošlo mnogo ljudi različitih nacija, ubjeđenja i razmišljanja, smjenjivale su se generacije, ali ideali kojima se grupa vodila su ostajali uvijek isti, te razlog postojanja grupe nikada nije bio doveden u pitanje i sve nas je ista ljubav spajala i spaja – naš jedini Velež. Iz svih teških situacija i problema u kojima se nalazila, grupa je izašla samo jača i odlučnija i temelji na kojima Red Army uspravno i ponosno stoji, nikad nisu bili jači.

Upravo iz gore navedenih razloga  pozivamo sve generacije, ekipe i pojedince, sve one koji su gradili Red Army i bili dio naše grupe tokom svih ovih godina, sve aktivne članove, sve one koji se osjećaju pripadnicima grupe, kao i one koji će to tek biti da nam se pridruže na proslavi 35 godina i svojim prisustvom uveličaju ovaj jubilej.

Budite dio ovog jubileja i dođite na zajednički party svih generacija Crvene Armije te samo dan poslije i na utakmicu protiv Slobode kako bi zajedno napravili još jedno izdanje za pamćenje dostojno imena grupe i njene istorije.

Rođendan grupe počinje 1.4. od 21:00 sati velikim partijem u klubu Oxygen u tržnom centru Biosfera, a nastavlja se u subotu 2.4. od 16:00 sati na utakmici Velež – Sloboda.

I na kraju, zapamtite da istoriju piše pobjednik, ali isto tako i zapamtite da su mnogi akteri različitih dešavanja u sportu proteklih decenija već izbrisani iz svih knjiga sportske istorije. Mi to nikada nećemo dozvoliti i KN Red Army će uz svoj jedini FK Velež još decenijama biti i postojati, a ljubav koja se prenosi sa koljena na koljeno će se nastaviti.

RA1981 – PRESTATI NEĆEMO NIKADA

12919103_1155431521147824_1025948742_n

tačno.net
Autor/ica 28.3.2016. u 09:51