Uhićen zbog natpisa SF-SN: Bolje biti mrtav, nego neslobodan

tačno.net
Autor/ica 9.5.2016. u 13:33

Uhićen zbog natpisa SF-SN: Bolje biti mrtav, nego neslobodan

Jutros je na zidu splitskog bastiona Cornaro osvanuo grafit SF-SN, na istom mjestu na kojemu je ista poruka stajala i 1943. godine kada su Nijemci ulazili u grad. Aktivist koji je ostavio jutrošnju poruku je priveden u policijsku postaju.

Policijska patrola ga je, kaže nam, zajedno s još nekolicinom aktivista, nažalost, prekinula u namjeri da obilježe Dan pobjede nad fašizmom te da na istom mjestu evociraju sjećanje na slavnu antifašističku prošlost Splita.

U policijskoj postaji su na antifašizam sasuli pravu salvu uvreda i nipodoštovanja Dana pobjede nad fašizmom i veličanja endehazije: Koji antifašizam, to je komunizam, to ti je prošlost, to više ne postoji, triba si obilježit 10.travnja, a ne Dan pobjede nad fašizmom, to više nitko ne slavi, to su pizdarije, budi sritan da nisu naišli branitelji, jer bi se loše proveo… Jezivo jezivo, strašno. To su mi rekli policajci. Ispektor Zlomislić je bio korektan, on je sastavljao zapisnik i rekao da možemo podnijeti prijavu na postupanje, čini mi se da ne odobrava ponašanje policajaca, osobito starijeg kolege koji mi je to rekao”, ispričao nam je Jovan Grkinić.

Zadržan je u policiji od 5:30 sati do 9 i navodi da će prigovoriti Policijskoj upravi i ministru Vlahi Orepiću na ovakvo ponašanje policije i kaže da se ne boji napada zbog toga, usprkos činjenici da Splićani znaju tko je on i neće mu biti prvi puta da će mu prijetiti i tjerati ga u Srbiju.

“Ja ne mogu drugačije, pa makar me ubili. Bolje biti mrtav, nego neslobodan”, kaže nam Grkinić.

Ako Grad bude inzistirao na progonu, to će biti užasno

“Kaznena prijava policije ide Gradu Splitu koji odlučuje da li će protiv mene podnijeti prijedlog za kazneni progon, jer je riječ o kaznenom djelu koje se procesuira na prijedlog vlasnika bedema Cornaro, dakle o tome odlučuje Baldasar. Baš me zanima njihova reakcija obzirom na činjenicu da sam u obrazloženju kaznene prijave naveo da je naš motiv bio obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i evociranje na slavnu antifašističku prošlost Grada Splita?! Ne bi me čudilo da Baldasar doista podnese prijedlog za kazneni progon protiv onih koji su htjeli građane Splita podsjetiti na nekadašnji natpis na tom mjestu i našu antifašističku prošlost!”, kazao je.

“To nije oštećivanje, to je običan Jupol, mi nismo napravili nikakvu štetu, to se može oprati. Taj natpis je ušao u sve anale i postao je simbolom za slavlje antifašizma. Ako stvarno to napravi, bude inzistirao na progonu, to će biti užasno, potvrda da on nije za antifašizam”, smatra Grkinić.

Netko mora raditi protiv fašizacije svjetovnih i crkvenih institucija, kaže nam on, jer “običan građanin ne može ovo podnositi”.

“Institucije hrvatske države i Crkva podupiru fašizaciju Hrvatske. U Splitu smo podržali Olivera Frljića, došla su tri kombija policije. Dojavljeno im je da će nas napasti Torcida. Zaustavili su nas i rekli su nam da nas moraju otpratiti kući zato što nam prijeti opasnost. Sva je publika legitimirana, kao da smo mi kriminalci, a ono što mi želimo poručiti jest da je pitanje dana kad će doći po vas. Savjestan i lojalan građanin, domoljub, ne može to samo promatrati, ovo je previše”, kazao je.

U policiji očito postoje podjele, smatra on, a duboka je podijeljenost u svim institucijama, koje moraju stati na kraj fašizaciji društva i tu posebno misli na crkvu.

“Don Ivan Grubišić je suspendiran što je u politiku ušao u politiku iz humanističkih razloga, adominikanac Luka Prcela, koji veliča NDH, neće biti suspendiran, navodi za primjer.

Danas se, inače, na Dan pobjede nad fašizmom, s početkom u 18.30 sati, u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu održava predstavljanje Antifašističke lige RH.

O razlozima osnivanja i o djelovanju Lige te odnosu prema vrijednostima antifašizma danas govorit će, povjesničari Dragan Markovina i Tonči Šitin, novinar Damir Pilić, aktivistkinja Mirjana Kučer te Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige RH. Predstavljanju će pristustvovati i sudionik NOB-a te inicijator osnivanja Antifašističke lige RH Juraj Hrženjak.

Antifašistička liga je asocijacija samostalnih organizacija civilnog društva i pojedinaca koji dijele zabrinutost razvojem događaja u Hrvatskoj gdje se javno poricanje nekih od temeljnih etičkih vrijednosti pristojnog demokratskog društva ponovo nameće kao legitimna politička opcija.

N1

tačno.net
Autor/ica 9.5.2016. u 13:33