Pametno: HDZ pogoduje odabranima u poslovima gospodarenja otpadom i nagrađuje nerad

tačno.net
Autor/ica 13.9.2019. u 15:45

Pametno: HDZ  pogoduje odabranima u poslovima gospodarenja otpadom i  nagrađuje nerad

Nadopuna Uredbe o gospodarenju otpadom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, može rezultirati još gorim stanjem u gospodarenju otpadom. Uredbom se forsira plaćanje fiksne cijene bez obzira na veličinu kućanstva, tvrtke ili djelatnosti. U isto vrijeme, natječaj u najavi za “Izgradnju i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada” već sad ukazuje na direktno pogodovanje velikim poduzetnicima  – poručuju iz stranke Pametno.

Posljednjih mjeseci veliki broj lokalnih samouprava i komunalnih poduzeća tražilo je nadopunu pravilnika i uredbi o gospodarenju otpadom zbog problema u provedbi na terenu i nezadovoljstva krajnjih korisnika. Ministarstvo na te zahtjeve reagira nadopunom Uredbe kojom forsira plaćanje fiksne cijene bez obzira na veličinu kućanstva, tvrtke ili djelatnosti kojom se bave. Ovakva odluka znači da će oni koji rade najmanje smeća npr. jednočlano ili dvočlano domaćinstvo plaćati fiksni dio cijene kao i šesteročlana ili sedmeročlana domaćinstva, isto tako će mala poduzeća plaćati isti fiksni dio cijene kao i velika poduzeća.

„Potpuno je suludo da se vrše izmjene cjenika kojeg do sada nije uvelo 70% općina i gradova jer nema nikakve kazne za neučinjeno, iako cjenik postoji već skoro 2 godine. Umjesto da se u potpunosti uvede sustav ”onečišćivač plaća” i dalje se ustraje na pogrešnom djelovanju. Ne vidimo na koji način Vlada i Ministarstvo misli provesti preuzete EU obaveze o 50% razdvojenog otpada do kraja 2020. ili 70% do 2030. godine “ – ističe Branimir Urlić, član predsjedništva stranke Pametno i splitski gradski vijećnik.

Budući natječaj za “Izgradnju i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada” po svojim uvjetima direktno pogoduje velikim poduzetnicima, a uopće ne spominje lokalne samouprave ni njihove komunalne tvrtke. Na ovaj način, namjerno se izuzimaju komunalne tvrtke koje pokazuju pozitivne promjene u svom okruženju i predvodnici su modernog gospodarenja otpadom. Zašto je natječaj tako posložen i zašto se zaobilaze oni koji imaju već gotove projekte u svojim općinama i gradovima?

“Izgradnja  zastarjelih regionalnih centara za gospodarenje otpadom treba proći ozbiljnu evaluaciju jer se pokazalo na primjerima centara Kaštjun i Marišćina da isti ne obavljaju svoju svrhu, građani se bune zbog smrada, troškovi održavanja su veliki, te proizvode loši gorivi otpad kojeg je u kalkulacijama trebalo prodavati za 40 eura po toni, da bi sada oni plaćali 160 eura da ga netko uopće odnese. Sve ovo plaćaju građani, a u buduće će plaćati i više zbog podupiranja nerada od strane Ministarstva i Vlade”zaključio je Branimir Urlić.

tačno.net
Autor/ica 13.9.2019. u 15:45