ZUMIRAJ PRAVA FILMOVI I RAZGOVORI ŠIROM OTVORENI ZA MLADE, RODITELJE, EDUKATORE

tačno.net
Autor/ica 6.11.2013. u 13:25

ZUMIRAJ PRAVA FILMOVI I RAZGOVORI ŠIROM OTVORENI ZA MLADE, RODITELJE, EDUKATORE

(SARAJEVO, 06. novembar, 2013) Projekcijom visokonagrađivanog dokumentarnog filma “Anton je ovdje“, rediteljice Lyubov Arkus, u petak 8. novembra, 2013. u 18 sati i 15 minuta u Kinu Meeting point zvanično će započeti program za mlade Zumiraj Prava kao prvi dio 8. Pravo Ljudski Film Festivala i trajat će do 11. novembra, 2013. Od 29 Zumiraj Prava filmova, koji su namijenjeni primarno mladima i obrađuju teme obrazovanja i odgoja, u takmičarskoj konkurenciji će se predstaviti 12 filmova. To su filmovi “Anton je ovdje“ (Rusija), “Bijeg“ (Bosna i Hercegovina-Srbija), “Škola JBT“ (Belgija), “Moje dijete“ (Turska), “Mladost Jarmuka“ (Francuska), “Sirovije“ (Holandija), “U redu za streljanje“ (Švedska), “Padajte suze radosnice“ (Finska), “Raffaelov način“ (Španija-Italija), “Dijete tihe zime“ (Finska), “Sanjarenje o tihom orlu“ (Norveška) i “Mali svijet“ (Španija). Kao i prethodnih godina žiri sačinjenih od 9 mladih umjetnika/ica će odlučiti o najboljem filmu ovog programa, a radi se o izboru filma koji na umjetnički najrelevantniji način tretira pitanja koja se posebno tiču mladih.

Slijedeći filozofiju Festivala da se pristup kulturi i obrazovanju omogući svima, ulaz će na sve projekcije biti slobodan. „U našim filmovima prepoznat će se roditelji, predstavnici i predstavnice obrazovnog sistema, ali i mladi ljudi“, rekla je Olja Latinović, koordinatorica Zumiraj prava programa te naglasila da će glavne teme filmova biti gorući društveni problemi koji su prisutni u svim krajevima svijeta čiji je cilj da se potakne dijalog o tome daleko od dnevnopolitičkih tumačenja. Nakon svih projekcija će se održavati i razgovori sa autorima/cama filmova kako bi se na jedan način izašlo iz koncepta tabu tema i javno govorilo o ljudskim pravima

Na samom otvaranju gledatelji/ce će moći pogledati priču o Antonu, dječaku sa autizmom. Ovaj film nije priča o tome kako jedna osoba pomaže drugoj, nego o tome kako jedna osoba prepoznaje sebe u drugoj osobi. O tome da Anton živi u svakom od nas, te da u nama on svakog dana mora biti uništen kako bismo preživjeli. Publika Zumiraj prava programa će imati priliku pogledati i priče o marginalizaciji Roma, obrazovanju, LGBT populaciji, i ostalim životnim statusima.

U filmu “Sirovije“ petogodišnji Tom jede samo sirovu hranu. Tako želi njegova majka jer vjeruje u dijetu od sirove hrane, za koju kaže da je najzdravija, iako kasnije u bolnici Tomu dijagnosticiraju neuhranjenost. Da li joj treba dozvoliti da i dalje hrani Toma sirovom hranom ili vlasti trebaju reagovati? Projekcija ovog filma održat će se u nedjelju 10. novembra u Art Kinu Kriterion sa početkom u 20 sati i 15 minuta, u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije. Potpuno drugačiji koncept ponudit će film “Mali svijet“ koji govori o životnoj strasti i ljudskim preprekama koje nužno nisu odlučujući faktor. Albert Casals je mladić koji živi u invalidskim kolicima otkako je s pet godina prebolio leukemiju, ali to ga ne spriječava da ostvari svoj san i otisne se na putovanje oko svijeta. Projekcijom ove priče u ponedjeljak 11. novembra u Art Kinu Kriterion u 21 sat zatvorit će se program Zumiraj Prava.

tačno.net
Autor/ica 6.11.2013. u 13:25