Zbog neprovođenja presude: Nova delegacija PS BiH neće dobiti akreditacije Vijeća Evrope

tačno.net
Autor/ica 5.6.2014. u 11:58

Zbog neprovođenja presude: Nova delegacija PS BiH neće dobiti akreditacije Vijeća Evrope

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope na plenarnom zasjedanju u januaru 2015. godine u Strasbourgu mogla bi dovesti u pitanje učešće u svom radu nove delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja bude izabrana nakon općih izbora u oktobru, upozorila je u izjavi za Anadoliju Milica Marković, članica delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Ona je istakla kako je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope u oktobru 2013. godine donijela preporuku kojom Bosni i Hercegovini ostavlja rok od godinu dana, odnosno do oktobra 2014. godine da provede presudu Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Sejdić – Finci protiv BiH.

“Nakon toga Komitet Vijeća Evrope za akreditacije i imunitetski status može uskratiti daljnje učešće u radu delegacije PS BiH. Oni su naime, rekli decidno da će učešće u radu PS Vijeća Evrope biti dovedeno u pitanje ako se u roku od godinu dana ne ispune obaveze. Stoga bi već na januarskom plenarnom zasjedanju PS VE moglo biti postavljeno pitanje daljnjeg učešća delegacije PS BiH u PS Vijeća Evrope u Strasbourgu”, naglasila je Marković.

Vlasti Bosne i Hercegovine već četiri i po godine  ne mogu da se dogovore o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, donesenoj 22. decembra 2009. godine, kojom se traži da se svim građanima BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost osigura mogućnost kandidovanja za poziciju članova Predsjedništva BiH i Doma naroda PS BiH, a ne samo konstitutivnim narodima kao što je sada slučaj.

S obzirom da su početkom 2014. godine propali svi pokušaji dogovora političkih lidera vođenih uz asistenciju zvaničnika Evropske komisije, Centralna izborna komisija BiH je 15. maja raspisala održavanje općih izbora za oktobar po dosadašnjim diskriminirajućim odredbama Ustava BiH i Izbornog zakona BiH koji su u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 5.6.2014. u 11:58