Završeni lokalni izbori u BiH 2016.

tačno.net
Autor/ica 3.10.2016. u 10:34

Završeni lokalni izbori u BiH 2016.

Foto: Anadolija

U Bosni i Hercegovini jučer su održani lokalni izbori. Glasovi za načelnike, gradonačelnike, općinska vijeća i skupštine grada još uvijek nisu zbrojeni, ali u većini gradova i općina se znaju pobjednici.

Na konačne, zvanične rezultate lokalnih izbora u BiH će se još čekati, ali ono najvažnije je poznato: izborni pobjednici su Stranka demokratske akcije (SDA) u koaliciji sa Savezom za bolju budućnost (SBB), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Najveći gubitnik je Srpska demokratska stranka (SDS), odnosno opozicioni blok “Savez za promjene”.

Kanton Sarajevo sastoji se od devet općina: Novi Grad, Stari Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, Trnovo, Ilijaš, Vogošća i Hadžići, a prema rezultatima koje je do sada objavila Centralna izborna komisija – odnosno po broju prebrojanih glasova – SDA je slavila trijumf u osam od devet pobrojanih općina.

Rezultati za općinske izbore u Srebrenici još uvijek nisu poznati. Kandidat srpskih stranaka za načelnika ove opštine Mladen Grujičić prema trenutnim rezultatima sa biračkih mjesta vodi u odnosu na Ćamila Durakovića koji čeka rezultate iz odsustva i putem pošte.

Prema riječima predsjednika SDP-a, Nermina Nikšića, SDP je na ove izbore izašao kao peta stranka u FBiH, a na osnovu dosadašnjih rezultata sada su drugi. On je kazao da Tuzla ostaje “crvena” što je izazvalo buru oduševljena u izbornom štabu SDP-a. “Crven ostaje i Gradačac, Gračanica, Ključ i Krupa. Od večeras su “crveni” Maglaj, Živnice, Lukavac, a i u Bužimu je pobijedio kandidat kojeg je podržavao SDP”.

Prema riječima predsjednika DF-a, Željka Komšića, rezultati su u granicama koje su i očekivali. “Zadovoljni smo izbornim rezultatom jer su ovo prvi izbori DF-a na lokalnim izborima”, rekao je Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte. “Nažalost nismo uspjeli svog načelnika, ali imamo zajedničke kandidate. Broj vijećnika kreće se naše procjene, a to je 120 vijećnika na području cijele BiH, a moguće da bude i više”, dodao je Komšić.

“U sedam dana smo imali dvije pobjede, a danas smo imali lokalne izbore i u svim opštinama RS nije bio zabilježen nijedan incident i ponosan sam na to. RS je i u prošlu nedjelju i danas doživjela apslutni uspjeh. Pobjeda je veličanstvena. Odnijeli smo pobjede u 11 opština više nego na prethodnim izborima, mada još nisu konačni rezultati”, kazao je Dodik. Zvornik, Gradiška, Prnjavor, Laktaši, Srbac, Krupa na Uni, Oštra Luka, Čelinac, Mrkonjić Grad, Stanari, Donji Žabar, Istočno Novo Sarajevo, Rogatica, Novo Goražde su opštine gdje je SNSD odnio pobjedu i čestitam i našim koalicionim partnerima u pobjedama u 5 opština zato što smo imali zajedničke kandidate, kazao je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović se nije oglašavao, ali je potpredsjednica Borjana Krišto poručila da su zadovoljni zbog osvojenih načelničkih pozicija.

Fikret Abdić, osuđeni ratni zločinac, kandidat Laburističke stranke BiH, prema prvim preliminarnim rezultatima, dobio je najviše glasova za načelnika opštine Velika Kladuša.

N1/RSE

tačno.net
Autor/ica 3.10.2016. u 10:34