YIHR BH upozoravaju: ono što naši nosioci vlasti iznose kao problem nije točno

tačno.net
Autor/ica 5.6.2013. u 14:11

YIHR BH upozoravaju: ono što naši nosioci vlasti iznose kao problem nije točno

Iako je Vijeće ministara BiH na svojoj današnjoj sjednici usvojilo Privremenu odluku o utvrđivanju registracijskih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini, i time privremeno omogućilo izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva građana i upis novorođenčadi u knjige rođenih te izdavanje osobnih i drugih dokumenata, konačno rješenje ovog problema stoji pred našim zastupnicima i delegatima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Slučaj Belmine Ibrišević, tromjesečne bebe koja pod hitno mora na liječenje u inozemstvo, a čiji roditelji zbog nemogućnosti dobivanja njenog jedinstvenog matičnog broja ne mogu djetetu izvaditi pasoš, privukao je još jednom pozornost javnosti na ovaj gorući problem koji u Bosni i Hercegovini praktično egzistira od 12. 02. 2013.

Podsjetimo, rješenjem Ustavnog suda BiH od 16. 01. 2013. utvrđuje se da Parlamentarna skupština BiH nije izvršila Odluku Ustavnog suda BiH U 3/11 od 27. 03. 2011. kojom je utvrđeno da član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju nije u skladu s članom I/2 Ustava Bosne i Hercegovine. Od 12. 02. 2013. član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju stavljen je izvan snage, te od tog datuma novorođenčad Bosne i Hercegovine ne mogu dobiti svoj JMB. Neimplementacija odluke Ustavnog suda dovela je do situacije da novorođenčad u Bosni i Hercegovini nakon 12. 02. 2013. ne mogu dobiti rodni list, izvaditi zdravstveno osiguranje, niti putne dokumente.

Također napominjemo da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine u posljednja tri mjeseca u dva navrata nije usvojio izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju kojim bi se ovaj problem riješio.

Prvi prijedlog je upućen od strane zastupnika Saše Magazinovića, Senada Šepića, Mirsada Đuguma, Mladena Ivankovića Lijanovića i Beriza Belkića, a isti nije usvojen na 44. sjednici Zastupničkog doma 14. 03. 2013.

Drugi prijedlog uputilo je Vijeće ministara BiH koji je po hitnom postupku bilo na dnevnom redu 45. sjednice Zastupničkog doma 26. 03. 2013. Ni prijedlog Vijeća ministara BiH nije usvojen.

Iako je Bosna i Hercegovina u mnogo čemu podijeljena država, opća dobrobit kao i zdravlje naše najslabije i najvažnije kategorije društva – djece, treba biti na prvom mjestu. Apsurdno je da naši predstavnici vlasti nisu u stanju donijeti zakon koji u svojoj najvažnijoj biti nosi pravo na život, pravo na zdravstveno osiguranje i pravo na slobodu kretanja. Tužno je što se pozadina neusvajanja zakona krije u političkim zakulisnim igrama utemeljenim na ispraznim populističkim stavovima kojima i dalje žele ostati na vlasti, a ne i u doista ispravnim pravnim i zakonskim osnovama dotične problematike zakona o jedinstvenom matičnom broju. Stoga mi, kao aktivisti/ce Inicijative mladih za ljudska prava u BiH, želimo još jednom upoznati naše građane da se u ovom slučaju ne radi o ugrožavanju ničijih nacionalnih vitalnih interesa, ili kolektivnih prava, te da ono što naši nosioci vlasti iznose kao problem nije točno.

Želimo naglasiti kako je pitanje jedinstvenog matičnog broja u nadležnosti države, a ne entiteta, samim time, registracijski broj u koji spadaju pojedine općine ne spada u suverenitet određen entitetskim granicama, nego državnim. Politiziranje ovog pitanja dovodi do kršenja osnovnih ljudskih prava novorođenčadi naše države, ostavljajući ih bez identiteta i prava koja im pripadaju. U nepreglednoj masi problema i neriješenih izazova koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom, nedopustivo je da se odlaže rješenje problema od kojega je stvoreno političko pitanje, a radi se o životima djece Bosne i Hercegovine, čiji roditelji plaćaju porez, koji su birali zastupnike naše države.

Dužnost nosioca političke vlasti jest zaštita naših individualnih prava, u konkretnom slučaju prava na zdravlje male djevojčice Belmine, ali isto tako i zaštita prava sve one djece koju će roditi naše majke,  sestre, rođakinje, susjede ili prijateljice.

Danas je to slučaj malene Belmine, sutra će biti slučaj nekog nama bliskog, i ako već naši nosioci vlasti ne žele djelovati u cilju zaštite prava svojih građana, što im je dužnost, neka budu svjesni da njihov ostanak na vlasti ovisi o nama, građanima, i da sigurno ti isti građani na izborima neće birati one, koji su zbog svog osobnog interesa, ugrozili osnovna ljudska prava njihove djece, pravo na život i pravo na zdravlje.

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH poziva državne zastupnike Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da na dnevni red sutrašnje sjednice ovog doma (četvrtak, 6. lipnja/juna 2013.) ponovno uvrste pitanje jedinstvenog matičnog broja i konačno usvoje izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

tačno.net
Autor/ica 5.6.2013. u 14:11